10.-14.9. Uutisia – täysistuntoviikko

 HASSIN ESITTELEMÄ LAIVALIIKENTEEN RIKKIPÄÄSTÖDIREKTIIVI HYVÄKSYTTIIN

Euroopan parlamentin täysistunto hyväksyi tiistaina lopullisesti direktiivin laivojen polttoaineen uusista rikkirajoista äänin 606-55, 13 tyhjää. Direktiivi saattaa Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMO:ssa vuonna 2008 päätetyt tiukennetut rikkirajat osaksi EU-lainsäädäntöä. Myös EU:n ministerineuvosto on hyväksynyt direktiivin. EU-parlamentin esittelijänä toiminut Satu Hassi sanoo, että uudet rikkirajat tulevat säästämään tuhansia ihmishenkiä. Hassi on tyytyväinen myös siihen, että direktiivi pehmentää uusien saasterajojen toimeenpanoa teollisuudelle ja nopeuttaa laivojen saasteiden vähentämistä myös eteläisessä Euroopassa. 

Jopa puolen miljoonan ihmisen arvioidaan kuolevan joka vuosi Euroopassa ilmansaasteiden takia, lähinnä sydän- ja keuhkosairauksiin. Laivojen päästöjen osuudeksi tästä arvioidaan 50 000. Kun laivaliikenteen rikkipäästöt nyt vähenevät noin kymmenesosaan entisestä, tuhansia ihmishenkiä tulee säästymään vuosittain, sanoi Hassi.

Olennainen osa keväällä EU:n ministerineuvoston, parlamentin ja komission välistä neuvottelutulosta niin sanotussa laivarikkidirektiivistä on valtionavun ehtojen joustavoittaminen normaalista. Valtionapua saa antaa ympäristöinvestointeihin, joilla toteutetaan uudet tiukennetut päästörajat. Parlamentin tulkinnan mukaan rikkipesurien asentamisessa olemassaoleviin laivoihin sovelletaan EU:n komission valtiontukiohjeiden pykälää 86 jälkiasennuksena tehtävistä ympäristöinvestoinneista. Tämän mukaan valtionapua saa antaa vuoden 2014 loppuun asti tilattaviin rikkipesuri-investointeihin, jotka asennetaan olemassaoleviin laivoihin”,
Hassi lisäsi.

Keskustelu direktiivin ympärillä jatkuu Suomessa kiivaana.

Lue Hassin tiedote: http://tinyurl.com/cgqfyzy

Lue Hassin blogi: http://tinyurl.com/8jhuer6

CRONBERG VAATI SATSAUKSIA NUORTEN TYÖLLISTÄMISEKSI

Cronberg kirjoitti blogissaan nuorten työttömyyden ja syrjäytymisen noususta Euroopassa:

”Viime viikolla kuulimme huolestuttavia uutisia nuorten työttömyyden ja syrjäytymisen kasvusta EU:ssa. Ongelmat ovat kärjistyneet pahimmissa kriisimaissa, Espanjassa 53 prosenttia ja Kreikassa 55 prosenttia nuorista on työttömiä. Komissaari Andor puhuukin EU:n ”työkriisistä OECD:n pääsihteeri Angel Guerria on huomauttanut, että EU:ta uhkaa riski kokonaisesta menetetystä sukupolvesta. EU:ssa on jo 7,8 miljoonaa nuorta, joilla ei ole työ-, harjoittelu- tai opiskelupaikkaa. Luku on viime vuosina noussut reippaasti, talouskriisi on iskenyt pahiten nuorten työpaikkoihin ja hidastanut heidän työmarkkinoille siirtymistään.

Uusia työpaikkoja luodaan esimerkiksi panostamalla reilusti viherkaulustyöpaikkoihin, esimerkiksi uusiutuvaan energiaan. Saksassa uusiutuvan energian uudistuneella lainsäädännöllä tullaan luomaan Saksassa peräti 400 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Vihreään talouteen siirtymisessä on huimaa potentiaalia. Näihin työpaikkoihin tarvitaan nimenomaan nuorten tuoretta osaamista.”

UNIONIN TILA -KESKUSTELU
Barroso piti parlamentissa unionin tila -puheensa. Hän mainitsi myös komission transaktiovero-esityksestä ja peräänkuulutti vahvempaa talousunionia. Barroso korosti, että Kreikan tulee pysyä osana euro-aluetta, mutta toteuttaa apupaketteihin liittyvät sitoumuksensa. Vihreiden Cohn-Bendit muistutti keskustelussa ympäristökriisin ratkaisemisen tärkeydestä, sekä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta kriisien ratkaisemisessa.
http://www.greens-efa.eu/state-of-the-european-union-2012-8008.html

PANKKIUNIONIA KOHTI
Komissio julkaisi keskiviikkona esityksenä pankkivalvontamekanismista. Esitys sisälsi ehdotuksia myös eurooppalaisesta talletussuojasta ja säännöt pankkien lopettamiselle. Valvontamekanismi aiotaan saattaa voimaan vuoden loppuun mennessä, kansallisten valvontajärjestelmien jäädessä voimaan. Vihreät kannattavat valvonnan kiristämistä, kritisoivat EKP:lle suunniteltua valvontaroolia, koska malli ei takaa läpinäkyvyyttä ja puolueettomuutta.
http://www.greens-efa.eu/eu-banking-union-8006.html

VERONKIERTO KURIIN MYÖS ROJALTIVEROISSA
Mepit äänestivät tiistaina yhteistä verosäännöistä koskien korko- ja rojaltimaksuja. Mepit haluavat estää näin yritysten veronkierron, jota harjoitetaan ohjaamalla tuloja eri jäsenmaiden kautta. Mepit kannattivatkin yhteisen minimiveron käyttöönottoa korko- ja rojaltimaksuille. Veronkierron arvioidaan aiheuttavan EU:ssa noin 100 miljardin euron vuotuiset menetykset verotuloissa. Vihreät ovat kannattaneet jo aiemmin yhteistä minimiveroa myös yritysverotukselle.
http://www.greens-efa.eu/eu-tax-rules-7977.html

ENERGIATEHOKKUUSDIREKTIIVI HYVÄKSYTTIIN
Täysistunto sinetöi myös uuden energiatehokkuus ja -säästödirektiivin. Direktiivillä haluttiin myös lisätä EU:n energiaomavaraisuutta, sillä tällä hetkellä tuontienergiaan käytetään peräti 3,9 prosenttia EU:n BKT:sta.  Tavoitteena on vähentää energiankulutusta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Rakennussektorilla jäsenmaiden tulisi säästää 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Asian esittelijänä toimi vihreiden Claude Turmes, joka korosti jäsenmaille nopean toimeenpanon tärkeyttä.
http://www.greens-efa.eu/energy-efficiency-7971.html

CIA:N SÄILÖÖNOTOT JA LENNOT SYYNISSÄ
Parlamentti hyväksyi vihreiden Hélène Flautren mietinnön koskien  Euroopan maiden alueen epäillystä käytöstä CIA:n vankikuljetuksiin ja laittomaan vankien säilyttämiseen. Mepit vaativat myös Suomelta perusteellista selvitystä niistä lennoista, joiden epäillään liittyneen CIA-ohjelmaan. Mepit ovat useaan otteeseen korostaneet, että CIA:n toiminta jäsenmaissa on rikkonut ihmisoikeuksia ja perusvapauksia.
http://www.greens-efa.eu/cia-rendition-and-illegal-detention-7975.html

SEURAA MYÖS:

 Netissä:
www.satuhassi.net
www.tarjacronberg.fi
www.greens-efa.org
 
Twitterissä:
@satuhassi
@tarjacronberg
@EPVihreat
@GreensEP

 Facebookissa:
Satu Hassi
Tarja Cronberg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: