1.-5.10. Uutisia – ryhmä- ja valiokuntaviikko

HASSI MEKSIKOSTA: ”JAAKKOLAN MURHATUTKINNASSA VIHDOIN PIDÄTYSMÄÄRÄYKSIÄ”

Vihreän meppiryhmän edustajat Satu Hassi ja Ska Keller vierailevat tällä viikolla Meksikossa liittyen Jaakkolan murhatutkimuksiin sekä maan ihmisoikeustilanteeseen.Hassi ja Keller tapasivat myös Meksikon hallinnon ja joulukuun alussa valtaan astuvan hallinnon edustajia sekä Oaxacan kuvernöörin. Sekä liittovaltion että Oaxacan viranomaiset vakuuttivat päättäväisyyttään pidätysten toimeenpanossa ja oikeudenkäynnin aloittamisessa.

Hassi kertoi Meksikosta, että murhatutkinnassa on vihdoin annettu pidätysmääräyksiä. Meksikossa pidätysmääräyksen ja pidätyksen välillä voi Hassin mukaan joskus kulua kuukausia tai pidätys jää kokonaan tekemättä. Ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola sekä meksikolainen aktivisti Bety Cariño surmattiin huhtikuussa 2010 Oaxacan osavaltiossa. Tapauksen tutkinta on edennyt hitaasti.

Lue Hassin ja Kellerin matkapäiväkirja:
http://www.greens-efa.eu/human-rights-in-mexico-diary-8170.html

CRONBERG VAROITTI EUROKRIISIN SEURAUKSISTA: ”JOPA SOTILASVALLANKAAPPAUKSEN UHKA”

Cronberg kirjoitti Uuden Suomen blogissaan eurokriisin aiheuttamasta väkivallan – jopa sotilasvallankaappauksen – uhasta:

”Euroopalla on ollut rauhan ja demokratian projekti nyt noin 70 vuotta. Tämän projektin lapsena ovat syntyneet EU ja euro. Aseellisia selkkauksia ei maiden välillä ole ollut. Massiivisetkaan mielenosoitukset, joita olemme nähneet esimerkiksi Ranskan esikaupungeissa ja Britanniassa, eivät ole johtaneet aseelliseen väkivaltaan. Kriisi on kuitenkin syvenemässä.

Espanja on vaarassa hajota, kun Katalonia on kiristämässä vaatimuksiaan itsenäisyydestä. Katalonialaisia on vaikea pitää mukana nettomaksajana, kun maan talous vajoaa yhä syvemmälle. Uutta kansanäänestystä maakunnan itsenäisyydestä vaaditaan. Muissakin osissa maata on levottomuuksien vaara.

Kreikan talouskriisissä on nähty ennennäkemättömiä sukelluksia. Bruttokansantuote on kriisin alusta laskenut nopeasti peräti 20 prosenttia. Vastaavaa talouden taantumaa ei ole nähty koskaan maassa, joka ei ole sodassa.”

Lue blogi:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-blogi.php?id=121002104030B8AA

HARMS: ”STRESSITESTIT EIVÄT AIHEUTA YDINVOIMATEOLLISUUDELLE STRESSIÄ”

Komissio julkaisu torstaina EU-ydinvoimaloiden stressitestien tulokset. Vihreiden mukaan testeissä ohitetaan tärkeitä turvallisuusriskejä, jotka liittyvät voimaloiden vanhentumiseen, terrorismiin ja inhimillisiin erehdyksiin. Vihreän ryhmän puheenjohtaja Rebecca Harms totesikin: ”Testit oli orkestoroitu niin, että ne aiheuttavat ydinvoimateollisuudelle mahdollisimman vähän stressiä.” Erityisen huolestuneita vihreät olivat siitä, ettei testien perusteella esitetty yhdenkään voimalaitoksen sulkemista. Myös turvallisuusmääräyksien rikkomisesta annettavat sakot ovat liian pieniä.

Lue tiedote:
http://www.greens-efa.eu/nuclear-stress-tests-8192.html

LIIKASEN RAPORTTI: TIUKEMMAT TOIMENPITEET TARPEEN

Erkki Liikasen johtaman työryhmän suosituksen pankkisektorin uudistamiseksi julkaistiin tällä viikolla. Vihreiden Philippe Lamberts kiitti ehdotuksia, mutta harmitteli, että esitykset eivät olleet kaikilta osin riittävän kunnianhimoisia. Hänen mukaansa esimerkiksi pankkien jakaminen sijoitus- ja vähittäispankeiksi edistäisi pankkien vakautta, mutta työryhmä ei jakoa esitä. Myös vihreiden kannattama palkkioiden bonuskatto puuttui esityksestä. Vihreät aikovatkin vaatia tiukempia
uudistuksia, kun varsinaiset lakiesitykset tulevat käsittelyyn.

Lue tiedote:
http://www.greens-efa.eu/banking-sector-reform-8193.html

NANOMATERIAALIT: KOMISSION ESITYS EI RIITÄ

Komissio esitti päivityksen nanomateriaalien sääntelyyn. Vihreiden mukaan komission esitys ei huomioi nanomateriaalien aiheuttamia erityisiä riskejä, vaan kohtelee niitä tavanomaisina aineina. Vihreiden Carl Schlyterin mukaan komission vetkuttelu nanomateriaalien säätelyssä on karhunpalvelus terveyden lisäksi myös nanoteknologialle.

Lue tiedote:
http://www.greens-efa.eu/nanomaterials-8204.html

 

CRONBERG PÄIVÄN MEPPINÄ YLE:N POLITIIKKARADIO-SARJASSA

Kuuntele Cronbergin haastattelu täältä: http://areena.yle.fi/radio/1692605

SEURAA MYÖS:
 
Netissä:
www.satuhassi.net
www.tarjacronberg.fi
www.greens-efa.org
 
Twitterissä:
@satuhassi
@tarjacronberg
@EPVihreat
@GreensEP
 
Facebookissa:
Satu Hassi
Tarja Cronberg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: