8.-19.10 Uutisia – valiokunta- ja ryhmäviikko

CRONBERG: YSTÄVYYS OHJUSPUOLUSTUKSESSA VÄLJÄHTI

Cronberg kirjoitti USA:n ja Venäjän erimielisyyksistä Naton ohjuspuolustushankkeessa:

”Naton Lissabonin huippukokouksessa 2010 Venäjä julistettiin tärkeäksi kumppaniksi juuri ohjuspuolustuksessa. Nyt ystävyys on väljähtynyt ja luottamuspula on lähes täydellinen.

Yhdysvallat ja Venäjä toimivat erilaisin ajattelumallein. Keskustelu on usein vaikeaa ja rituaalinomaista. Kylmän sodan tunnelma ei ole kaukana. Venäjälle tärkeää on sen ydinasepelote. Maan asema suurvaltana on riippuvainen ydinaseista. Yhdysvallat, Nato ja muut länsimaat näkevät asiat toisin. Ydinaseet ovat taka-alalla, vaikka Natolla on ydinaseita. Venäjä ei ole lännelle vihollinen, pahin uhkakuva on heikko Venäjä.

Naton suunnitelma Euroopan ohjuspuolustuksesta on kiristänyt maiden välejä. Lännen haaste ohjuspuolustuksen suhteen on vakuuttaa Venäjä siitä, ettei puolustus ole kohdistettu sitä vastaan. Nato tarjoaa asiassa poliittisia vakuuksia. Venäjä kuitenkin näkee, että ohjuskilpi voi tulevaisuudessa romuttaa Venäjän ydinpelotteen. Venäjälle eivät riitä lännen poliittiset lupaukset, vaan se haluaa kirjata vakuudet kansainväliseen sopimukseen. Taustalla on vuonna 1972 solmittu ABM-sopimus, jonka Yhdysvallat irtisanoi yksipuolisesti 2002.”

Lue Cronbergin blogi:

http://www.tarjacronberg.fi/mep-blogi.php?id=1210191142314119

HASSI: YDINVOIMALLA MUSTA LOKAKUU

Hassi kirjoitti blogissaan ydinvoiman tuoreista takaiskuista:

”Lokakuun 1. päivänä Fennovoiman toimitusjohtaja sai potkut. Firman hallituksen puheenjohtaja oli vaihdettu syyskuussa. Firma näyttää natisevan liitoksissaan, aikaisemmin tänä vuonna 10 prosenttia osakkeista omistavat osakkeenomistajat jättivät firman. Fennovoimahan haluaa rakentaa uuden ydinvoimalan Pyhäjoelle, mutta hankkeelle ei kuulu hyvää. Firma on muun muassa epäonnistunut yrityksessään saada ydinjätteet sijoitettua Olkiluodon Onkaloon. Tämä tarkoittaa että sen pitäisi etsiä ydinjätteelle ihan uusi sijoituspaikka ja se vie vuosia. Ennusteeni on, että Fennovoiman ydinvoimalaa ei koskaan rakenneta.

Samana päivänä säteilyturvakeskus STUK ilmoitti, että Olkiluodon Onkalossakin on puutteita, ei ole selvää, että ydinjäteluola saa rakennusluvan. Toisin sanoen edes Fortumin ja TVO:n eli Loviisan ja Olkiluodon ydinjätteiden loppusijoitus ei ole selvä.

Eikä siinä kaikki. Samaan aikaan Olkiluotoon kolmatta ydinvoimalaa koskeva rahakiista repesi entistä isommaksi. Sähköyhtiö TVO korotti vahingonkorvausvaatimuksensa voimalan myöhästymisestä 1,8 miljardiin. Voimalaa rakentava ranskalainen Areva-yhtiö iski takaisin lyömällä pöytään 1,9 miljardin korvausvaatimuksen.”

Lue koko blogi
http://www.satuhassi.net/2012/ydinvoiman-musta-lokakuu/

 

CRONBERG: VÄKIVALLAN RISKI KASVAA EUROKRIISISSÄ

Cronberg kirjoitti Suomen Kuvalehteen väkivallan riskin kasvamisesta Euroopassa:

”Talouskriisissä on käyty keskustelua säästötoimien ja kasvun välisestä suhteesta. Etelä-Euroopan mailta on vaadittu merkittäviä säästötoimia ja niitä tiukennetaan edelleen.

Tiukimmilla ovat tietenkin köyhimmät kansalaiset, kun terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa romutetaan. Kasvulle ei tunnu olevan tilaa, työpaikkoja on menetetty ennätystahtia. Espanjan ja Kreikan nuorista yli puolet on työttömiä. Kreikkalaisista joka neljäs on työtön. Viime viikkoina uutisoitiin kiristystoimia vastustavista mellakoista niin Espanjassa kuin Kreikassakin.

Euroopalla on ollut rauhan ja demokratian projekti nyt noin 70 vuotta, ja siksi EU:lle myönnettiin viime viikolla Nobelin rauhanpalkinto. Tämän projektin lapsena ovat syntyneet EU ja euro. Aseellisia selkkauksia ei maiden välillä ole ollut. Massiivisetkaan mielenosoitukset, joita olemme nähneet esimerkiksi Ranskan esikaupungeissa ja Britanniassa, eivät ole johtaneet aseelliseen väkivaltaan. Kriisi on kuitenkin syvenemässä. Nobelin palkinto on tärkeä muistutus EU:n saavutuksista, mutta laakereilla ei voida lepäillä.”

Lue koko kirjoitus:

http://www.tarjacronberg.fi/puheita_sisalto.php?id=1210191146349685

HASSI: RAHOITUSMARKKINAVERO EI OLE KUNNALLISVAALITEMPPU

Hassi ihmetteli Helsingin sanomien pääkirjoituksen tapaa leimata kunnallisvaalitempuiksi hallitusohjelmassa sovittu rahoitusmarkkinavero, sekä veroparatiisiyhtiöiden välttäminen julkisissa hankinnoissa:

”Onko rahoitusmarkkinaveron vaatiminen silkka kunnallisvaalitemppu? Entä sen vaatiminen, että kunnat eivät ostaisi palveluita veroparatiiseja hyväkseen käyttäviltä yhtiöiltä? Helsingin Sanomien 8.10. julkaiseman pääkirjoituksen mukaan on.

Finanssitransaktioveron tai rahoitusmarkkinaveron kannatus on kuitenkin kirjattu Kataisen hallituksen ohjelmaan. Nyt mitataan se, seisotaanko hallitusohjelman takana. Haluaako Kokoomus pitää sanansa niille puolueille, jotka halusivat veron hallitusohjelmaan? Ja onko SDP sanansa mittainen vai pelaako se vain julkisuuspeliä?

Se, että euroalueella toteutettava rahoitusmarkkinavero on EU:ssa ratkaistavana nyt, ei liity tippaakaan Suomen kunnallisvaaleihin. Vielä alkuviikosta tilanne oli se, että veron syntyyn tarvittiin mukaan ilmoittautuneiden maiden lisäksi vielä yksi ja näytti että veron syntyminen voisi olla Suomen hallituksen kannasta kiinni. Nyt mukaan on jo ilmoittautunut tarvittava määrä maita eli kyse on enää siitä, onko Suomi mukana vai ei.”

Lue Hassin blogi:

http://www.satuhassi.net/2012/veroparatiisit-rahoitusmarkkinavero-ja-kunnallisvaalit/

 

CRONBERG: ”RAUHANPALKINTO SIIRTYNYT POIS JUURILTAAN

MEP ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg kummasteli Nobelin rauhanpalkinnon jakamista Euroopan unionille:
”Nobelin alkuperäinen idea oli tukea käytännön rauhantyötä ja Suomen Rauhanliitto onkin toivonut, että palkinto jaetaan ruohonjuuritason toimijalle. Palkinto on kuitenkin yhä enemmän saanut tunnustuspalkinnon luonteen. Presidentti Obamalle palkinto myönnettiin hänen hyvistä aikeistaan. Nyt EU:lle siitä, että kriisissä vaikeroiva yhteisö on pystynyt yhdistämään koko maanosan. On ironista, että tämä tapahtuu tilanteessa, jossa EU etenee useilla eri nopeuksilla ja etäisyys kansalaisten ja poliittisen eliitin välillä on kasvamassa. Vielä jokin aika sitten yli puolet kansalaisista luotti Euroopan unioniin. Nyt vain joka kolmas”, Cronberg sanoo.

Lue koko tiedote:

http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=1210121226548A5B

HARMS JA COHN-BENDIT: PANKKIUNIONIN AIKATAULUSTA EI SAA ENÄÄ JOUSTAA

Huippukokouksessa päätettiin pankkiunionin aikataulusta torstaina. Vihreiden Cohn-Bendit ja Harms vaativat, ettei aikataulusta enää jousteta.

Euroopan Keskuspankin pankkivalvonta otetaan käyttöön ensi vuoden aikana. Tämän jälkeen hätäkassa EVM voi ryhtyä myöntämään suoria pankkitukia kriisipankeille.

Lue tiedote

http://www.greens-efa.eu/eu-summit-8327.html

KOMISSIO RAJOITTAISI VILJAPERÄISTEN BIOPOLTTOAINEIDEN KÄYTTÖÄ

Komissio julkisti keskiviikkona esityksensä biopolttoaineita koskevan lainsäädännön uudistamista niin, että huomioon otetaan maankäytön muutoksen aiheuttamat epäsuorat ilmastopäästöt. Komissio esittää, että viljelykasvipohjaisten biopolttoaineiden käyttö rajoitetaan viiteen prosenttiin liikenteen polttoaineista 2020 asti. Tavoitteena on, että biopolttoaineet saataisiin tulevaisuudessa kokonaan jätteistä ja tähteistä ja muista raaka-aineista, jotka eivät kilpaile ruoantuotannon kanssa.

Vihreät olivat tyytyväisiä tiukennukseen, mutta vaativat määrätietoisempia toimia, jotta esimerkiksi sademetsien raivaaminen biopolttoainetuotantoon saadaan loppumaan.

Lue tiedote:

http://www.greens-efa.eu/biofuels-emissions-and-land-use-8316.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: