5.-16.11. Uutisia – valiokunta- ja ryhmäviikot

PARLAMENTTI JÄTTI BUDJETTINEUVOTTELUT

Euroopan parlamentti jätti budjettineuvottelut, koska jäsenmaat eivät päässeet sopimukseen lisäbudjetista. Esimerkiksi korvaukset Erasmus-apurahoista eivät ole tulleet maksetuksi tilanteen vuoksi. Myös globalisaatiorahasto on jäädytetty. Cronberg kommentoi:

”Tuoreimmat uutiset kertovat, että myös Salon Nokialta irtisanottujen uudelleenkoulutukseen ja muihin toimiin tähdättyä globalisaatiotukea ei voida maksaa, koska lisäbudjetti tälle vuodelle on jäädytetty.
 
Toisaalta jäsenmaat haluavat leikata, toisaalta oma osuus kakusta halutaan säästää. Jos ymmärtää vähänkin peliteoriaa, tietää tämän olevan mahdotonta saada neuvotteluissa läpi. Kullakin maalla on oma erityisehtonsa. Näiden ristiriitaisten pyrkimysten vallitessa on vaikea keskustella neuvoston kanssa siitä, mihin yhteistä EU:ta viedään. Tuntuu jopa siltä, että neuvostossa kokoontuu EU-vastustajien klubi.”

Lue lisää:
 
http://tarjacronberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124600-neuvostossa-kokoontuu-eu-vastainen-klubi

http://www.greens-efa.eu/eu-budget-8525.html

KOMISSAARIEHDOKAS BORG EI SAA VIHREILTÄ TUKEA

Tällä viikolla mepit kuulivat Maltan komissaariehdokasta Tonio Borgia. Kansalaisjärjestöt esittivät jo etukäteen huolensa konservatiivisen Borgin asenteista muun muassa seksuaalisia vähemmistöjä ja naisten oikeuksia kohtaan. Kuulemisessa häneltä tiukattiinkin vastauksia muun muassa aborttikantaan, avioeron vastustamiseen ja parisuhdelakiin.

Vihreiden ympäristövaliokunnan koordinaattorin Hassin mukaan Borg vastasi hyvin suureen osaan hänen salkkuunsa kuuluvista asioista, mutta hän ei kuitenkaan pystynyt vakuuttamaan ryhmää siitä, etteivätkö konservatiiviset arvot ja käsitykset näkyisi hänen työssään. Tämän vuoksi vihreät eivät tue Borgin nimittämistä terveyskomissaari Dallilta vapautuneeseen toimeen.

Nimityksestä äänestetään parlamentissa ensi viikolla.

Lue lisää:
http://www.greens-efa.eu/commission-nominee-8533.html

HASSI: ITSENÄISET YMPÄRISTÖVIRANOMAISET TAKAISIN

Hassi kirjoitti blogissaan Talvivaaran onnettomuudesta ja ongelmien sarjasta. Hän peräänkuulutti takaisin itsenäisiä ympäristöviranomaisia:

”Talvivaaran kaivoksen katastrofaaliseksi pahentunut ympäristöngelmien sarja opettaa, että ympäristönsuojelun laiminlyönti tulee lopulta paljon kalliimmaksi kuin vastuullinen suhtautuminen alusta alkaen. Se tulee kalliiksi lähiseudun asukkaille, yrityksille ja mökkiläisille, mutta lopulta myös firmalle, joka livahti riman ali eikä yli.

Toinen opetus on, että viime hallituksen läpiajama alueellisten elinkeino- ja ympäristöviranomaisten yhdistäminen on epäonnistunut. Tämä ei toimi. Sama viranomainen ei voi yhtä aikaa edistää ja valvoa.

Kun Keskustapuolue viime hallituksessa ajoi läpi alueviranomaisten yhdistämisen, vakuutettiin ympäristöviranomaisten silti jatkavan riippumattomina. Käytännössä he ovat olleet riippumattomia vain suhteessa ympäristöministeriin, jolle he voivat sanoa julkisesti että älä yritä määräillä. Samaan aikaan he ovat elinkeinoviranomaisten tossun alla.”

Lue lisää:
http://tinyurl.com/dxgr82b

 

CRONBERG: SYYRIAN KRIISIN RATKAISUUN TARVITAAN MYÖS IRAN

Euroopan parlamentin jäsen Tarja Cronberg oli kommentaattorina UPI:n ja CMI:n järjestämässä Ahtisaari-seminaarissa. Pääpuhujina rauhanrakentamista ja konfliktien ehkäisyä käsittelevässä tapahtumassa olivat presidentti Martti Ahtisaari ja George Soros. Keskeiseksi teemaksi nousi Syyrian kriisi.

Vaikka taistelut tapahtuvat Syyrian sisällä, on kriisi jo alueellinen. Väkivalta on levinnyt Turkin puolelle. Iran tukee Syyriaa taloudellisesti ja asein. Cronbergin mukaan EU:lla on ratkaiseva rooli alueellisen ratkaisun löytämiseksi.

– Egyptin, Turkin, Iranin ja Saudi-Arabian muodostamalla kvartetilla voisi olla parhaat lähtökohdat alueellisen ratkaisun löytämiseksi. Kansainvälinen yhteisö on kuitenkin eristänyt Iranin neuvotteluista syistä, jotka liittyvät maan ydinohjelmaan. Pysyvä rauha alueella edellyttää ratkaisua, jonka osapuolena on myös Iran, arvioi Cronbeg.

Lue lisää:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=1211091329250216

CRONBERG: MINISTEREILLE VUODEN KARENSSI

Cronberg ehdottaa vuoden karenssia ennen kuin poliitikko voi siirtyä etujärjestön palvelukseen.
Tällainen karenssi on vihreiden omissa eettisissä ohjeissa. Niiden mukaan ministeri ei saa hyödyntää valtioneuvoston jäsenenä saamiaan tietoja, vaan ”pidättäytyy vuoden ajan tehtävänsä päättymisen jälkeen siirtymästä töihin, joissa hän toimisi oman alansa etujärjestön lobbaustehtävissä”.

Vuoden karenssilla vältettäisiin Cronbergin mukaan se, että ministerin itse valmistelemilla päätöksillä ei olisi suoraan vaikutusta ajankohtaisiin asioihin, joita ministeri uudessa tehtävässään ajaa.

Lue uutinen:
http://tinyurl.com/asrmetb

REDING SAI NAISKIINTIÖT LÄPI KOMISSIOSSA

Komissio sai vihdoin tehtyä esityksen vähintään 40 prosentin naiskiintiöstä pörssiyhtiöiden neuvoa-antaviin johtokuntiin. Asiasta vastaava komissaari Reding joutui tuomaan asian jo toistamiseen käsiteltäväksi, koska edellisellä kerralla tukea esitykselle ei löytynyt riittävästi. Ennen esitystä yhtiöt olivat jo saaneet aikaa vapaaehtoisille toimille, vapaaehtoisuus ei ole kuitenkaan juuri parantanut naisten edustavuutta yhtiöissä. Jäsenmaista Saksa ilmoitti vastustavansa kiintiöitä. Vihreät ottivat odotetun esityksen vastaan tyytyväisinä. Vihreät aikovat  vahvistaa esitystä vielä parlamentissa, jotta siihen saadaan mukaan myös yhtiöiden varsinaiset hallitukset.

Lue lisää:
http://www.greens-efa.eu/boardroom-quotas-for-women-8530.html

HUOMAA MYÖS!

Komissiolta esitys päästökaupan uudistamisesta – konkretia uupuu:
http://www.greens-efa.eu/emissions-trading-scheme-8531.html

Tiedonanto energiamarkkinoista – uusiutuvat varjossa:
http://www.greens-efa.eu/eu-energy-market-8541.html

Kansalaisaloite 30 km/h -rajoituksesta taajamiin:
http://www.greens-efa.eu/road-safety-8521.html

Ensi viikolla kokoonnutaan täysistuntoon Strasbourgiin. Käsittelyssä muun muassa valmistautuminen Dohan ilmastokokoukseen, budjetti, liuskekaasu, yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, kalastuspolitiikka ja niin edelleen.
http://www.greens-efa.eu/98-weekly-overview.html

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: