19.-22.11.2012 Uutisia – täysistuntoviikko

MEPIT VALMISTAUTUVAT DOHAN ILMASTOKOKOUKSEEN

Viime viikolla täysistunnossa hyväksyttiin parlamentin päätöslauselma Dohan ilmastokokoukseen valmistautumisesta. Dohan ilmastokokous alkaa tänään maanantaina.

Euroopan parlamentin edustajana kokoukseen ensi viikolla lähtevä Satu Hassi kommentoi EU:lta tarvittavia toimia:
 
”EU:n ministerineuvoston pitäisi irtautua halvaannuttavasta yksimielisyyspäätöksenteosta ilmastoneuvotteluissa ja siirtyä normaaliin määräenemmistöön. Muun maailman silmissä omahyväiset puheet kunnianhimoisuudestamme näyttävät naurettavilta, kun emme ole pystyneet tekemään päätöstä edes niin sanotun kuuman ilman poistamisesta järjestelmästä.

Myöskään EU:n ilmastotavoitteet eivät vastaa sitä, että lämpeneminen rajoitettaisiin alle kahden asteen. On itsepetosta väittää 20 prosentin vähennystä vuoteen 2020 kunnianhimoiseksi, kun viime vuonna olimme jo 17,5 prosentin vähennyksessä. On inhimillinen ja globaali velvollisuutemme, mutta myös oma etumme tiukentaa päästötavoitetta 30 % vähennykseen.”

Viime viikolla ilmestyi kaksi raporttia, joiden pitäisi Hassin mukaan herättää hallitukset toimintaan ilmaston suojelemiseksi.

Hassin puheenvuoro täysistunnossa:
http://tinyurl.com/ceamf8c

Hassin blogi:
http://www.satuhassi.net/2012/ilmastopolitiikan-pit%c3%a4isi-her%c3%a4t%c3%a4-ruususen-unesta/

Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.eu/external-fisheries-8618.html

CRONBERG: PARLAMENTTI VAATII TUKEA PALESTIINAN ITSENÄISYYDELLE JA TARKKAILIJA-ASEMALLE YK:SSA

Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselmaan Gazan kriisiä koskien. Päätöslauselmassa tuettiin itsenäisen Palestiinan valtion luomista, sekä kehotettiin myöntämään Palestiinalle YK:ssa tarkkailijan asema.  Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen Cronberg toivoo nyt jäsenmaiden ajavan asiaa YK:ssa.

”Presidentti Abbas vierailee YK:n yleiskokouksessa ensi viikolla, parlamentin tuki asiassa tätä keskustelua silmällä pitäen on tärkeä. Tulitauko Israelin ja Hamasin välillä on vain väliaikainen ratkaisu. Väkivallan uhkaa se ei poista. Parlamentin kanta toivottavasti kannustaa EU-maita ajamaan Palestiinan itsenäisyyttä ja pysyvää rauhaa alueelle. Se on vahva signaali EU-maille poliittisesta tuesta Palestiinalle”, sanoo Cronberg.

Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=12112311095669B1

BUDJETTIKEHYKSET: PARLAMENTTI EI TUE JÄSENMAIDEN LEIKKAUSVAATIMUKSIA

Loppuviikosta EU-johtajat kokoontuivat Brysseliin neuvottelemaan EU:n budjettikehyksistä vuositte 2014-2020. Neuvotteluista jäsenmaiden välillä on tulossa vaikeat, tämän lisäksi Euroopan parlamentin on hyväksyttävä budjettikehykset.
Parlamentin poliittiset ryhmät ovat yhdessä rintamassa vaatineet, että EU:n budjetin tulisi turvata EU:n toimintamahdollisuudet ja muun muassa EU-ohjelmien toiminnan jatkossakin. Mepit ovat huomauttaneet, että esimerkiksi tutkimus, maataloustuet sekä globalisaatiorahasto ovat vaarassa, jos jäsenmaiden leikkausvaatimukset menevät läpi.
Satu Hassi, Sirpa Pietikäinen ja Riikka Manner kommentoivat neuvotteluita ja Suomen linjaa YLE:n Aamu-TV:n haastattelussa perjantaina.

Katso YLE:n haastattelu:
http://areena.yle.fi/tv/1749794

Lue Vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.eu/future-eu-budget-mff-8592.html

CRONBERG: HELSINGIN YK-KOKOUS KIIREELLINEN LÄHI-IDÄN JÄNNITTEIDEN VUOKSI

Helsingissä joulukuuksi pidettäväksi suunniteltua YK:n kokousta joukkotuhoaseista vapaasta Lähi-idästä on lykätty. Päätöksen tekivät kokouksen koollekutsujat ja aseistariisuntasopimuksen alullepanijamaat Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Venäjä. Alueen kireän geopoliittisen tilanteen ja joidenkin maiden haluttomuuden osallistua kerrottiin olevan syinä kokouksen lykkäämiseen.

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg kommentoi:

”On valitettavaa, ettei kokousta voida pitää nyt joulukuussa. Prosessin ei kuitenkaan tule loppua tähän. Lähi-idän heikentyneen turvallisuuden ja kasvaneiden jännitteiden vuoksi kokous nimenomaan pitäisi järjestää mahdollisimman pian. Tarvitaan luottamusta rakentavia toimenpiteitä, ja kokous olisi voinut olla tässä tärkeä askel. Venäjä vaatii, että kokous olisi ennen huhtikuuta. On hyvä, että koollekutsujat osoittavat vahvaa sitoutumista prosessille, hankaluuksista huolimatta.”

Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=121126123745E700

MUUTA

Mepit vaativat lopettamaan hainevien irrottamisen aluksilla
http://www.greens-efa.eu/fisheriesshark-finning-8615.html

Liuskekaasulle vaadittiin EU-säätelyä
http://www.greens-efa.eu/shale-gas-and-fracking-8596.html

Maltan Borg sai parlamentin niukan enemmistön tuen –
http://www.greens-efa.eu/commission-nominee-8595.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: