14.-18.1. Uutisia

CRONBERG KIIREHTII YK:N LÄHI-IDÄN KOKOUSTA
 
Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman koskien YK:n joukkotuhoasevapaata vyöhykettä Lähi-idässä. Aloitteesta piti järjestää kokous Helsingissä joulukuussa, mutta se peruttiin. Päätöslauselman alullepanija Tarja Cronberg pitää ydin- ja joukkotuhoaseiden lisääntymistä yhtenä vakavimmista turvallisuusuhista maailmassa.
 
Parlamentti vaatii, että kokouksen uusi päivämäärä päätetään mahdollisimman pian vuonna 2013. Mepit kehottavat YK:ta, EU:ta sekä Venäjää ja Yhdysvaltoja varmistamaan, että viime joulukuuksi suunniteltu kokous todella järjestetään vuoden 2013 aikana.
 
”Iranin ydinohjelmaa koskeva kiista sekä Syyrian sisällissota tekevät Lähi-idän joukkotuhoaseita koskevat neuvottelut yhä kiireellisemmiksi. Syyrian hallituksella on yhä hallussaan maailman vaarallisimpiin lukeutuva kemiallisten aseiden arsenaali. Joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen pikainen muodostaminen Lähi-itään olisi merkittävä askel luottamuksen lisäämiseksi ja sodan uhkakuvien häivyttämiseksi”, Cronberg kommentoi.
 
Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=1301171323121269
 

HASSI JA CRONBERG: IRLANNIN TULEE VIEDÄ ETEENPÄIN VERONKIERRON VASTAISIA TOIMIA
 
Irlanti esitteli keskiviikkona Euroopan parlamentissa EU-puheenjohtajuuskautensa ohjelman. Vihreiden Satu Hassi ja Tarja Cronberg vaativat Irlantia ajamaan kaudellaan myös veropäätöksiä, jotka ovat keskeisiä EU:n tulevaisuudelle ja taloudelle. Irlanti on tunnettu aggressiivisesta verokilpailusta ja veronkierron suitsimistoimien ärhäkkänä vastustajana. Vihreät julkistivat tänään omat ehdotuksensa veroyhteistyön tiivistämiseksi ja veronkierron estämiseksi.
 
– EU-maiden valtiontalouksia ei saada kuntoon pelkillä menoleikkauksilla, tarvitaan myös verotuloja, ja tämä pätee myös Irlannin puheenjohtajakauteen. On valvottava ja suitsittava harmaata taloutta, veronkiertoa ja verokikkailua, muuten hyvinvointivaltio joudutaan säästämään kuoliaaksi. Jos Irlanti jarruttaa päätöksiä, toimet viivästyvät puolella vuodella, mihin ei ole varaa, sanoo Hassi.
 
– Veronkierron vuoksi EU:ssa menetetään vuodessa jopa tuhat miljardia euroa. Nämä rahat tarvitaan pikaisesti työpaikkojen luomiseen, terveydenhoitoon, sosiaaliturvaan ja kouluihin. Veronkierron mahdollistavat heikko yhteistyö jäsenmaiden välillä sekä kansalliset porsaanreiät. Näitä yritykset käyttävät törkeästi hyväkseen, kertoo Cronberg.
 
Lue tiedote:
 
http://www.satuhassi.net/2013/cronberg-ja-hassi-irlannin-tulee-vied%c3%a4-eteenp%c3%a4in-veronkierron-vastaisia-toimia/
 

EU OTTAA POHJOISMAIDEN NUORISOTAKUISTA MALLIA
 
Täysistunnossa hyväksyttiin päätöslauselma nuorison työllisyyspaketista, jonka osana olisi Pohjoismaissa jo käytössä oleva nuorisotakuu. Komission esityksen
mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle tulisi taata neljän kuukauden sisällä töitä tai opiskelu- tai harjoittelupaikka. Vihreät ovat vaatineet nuorisotakuuta
lääkkeeksi ennätyskorkean nuorisotyöttömyyden taltuttamiseksi. Kreikassa nuorisotyöttömyys on noussut jo 60 prosenttiin ja Espanjassakin puolet nuorista on työttöminä.
Kaikkiaan 8 miljoonaa nuorta on vaarassa syrjäytyä EU:ssa.
 
Cronberg kirjoitti blogissaan nuorisotakuusta:
 
”Mistä löytyvät tarvittavat kymmenet miljoonat työ- ja harjoittelupaikat? Kun ohjelmat ovat kansallisia, etsitään myös työmahdollisuuksia kansallisesti. Tämä ei riitä. EU:n nuorisotakuun tulisikin olla Euroopan tasoinen, siten, että voimakkaasti tuettaisiin nuorten siirtymistä niihin EU-maihin, joissa työ- ja opiskelupaikkoja on tarjolla. Maiden välisestä työnhausta on EU:ssa kokemusta EURES-ohjelmasta. Kyse on kuitenkin ollut vain tuhansista työpaikoista, ei kymmenistä tai sadoista tuhansista.”
 
Lue koko blogi:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-blogi.php?id=130117120451C201
 

HASSI MUISTUTTAA ILMASTOSKEPTIKKOJEN OLEVAN TIETEEN PIENI VÄHEMMISTÖ
 
Hassi kirjoitti blogissaan maapallon lämpenemisestä käytävästä keskustelusta. Ilmastokriitikot ovat nostaneet esille Britannian ilmatieteen laitoksen alennettua viiden
vuoden lämpenemisennustetta. Hassi muistuttaa, että laitos ei ole kuitenkaan muuttanut sadan vuoden lämpenemisennustettaan. Hassi tuo esiin myös, että tieteellisistä artikkeleista aivan valtaosa päätyy siihen, että ihmisen toiminta on muuttanut ilmastoa:
 
”Kaiken kaikkiaan 1991-2012 ilmestyneistä vertaisarvioiduista tieteellisistä artikkeleista 13 950 päätyy siihen, että ihmisen toiminta muuttaa ilmastoa, 24 kiistää sen.
 
Aika monessa asiassa on viisasta välttää hötkyilyä. Mutta ilmastonsuojelussa loputon odottaminen ei ole yhtään viisaampaa kuin loputon vitkuttelu sairaan hoitamisessa. Jos ponteviin ilmastotoimiin ei ryhdytä ennenkuin viimeinenkin skeptikko on muuttanut mielensä, emme enää pysty estämään maapallon muuttumista perin erilaiseksi kuin ihmiskunta koskaan olemassaolonsa aikana on kokenut.”
 
Lue koko blogi:
http://www.satuhassi.net/2013/l%c3%a4mpeneek%c3%b6-vaiko-eik%c3%b6/
 

KOLMEN LUOTTOLUOKITUSLAITOKSEN KOPLA KURIIN
 
Täysistunnossa vahvistettiin uudet säännöt luottoluokituslaitoksille. Vihreät olivat tyytyväisiä, että sääntöjä luottoluokituslaitoksille tiukennettiin, mutta
harmittelivat, ettei läpinäkyvyyden puutteeseen, eturistiriitoihin, kolmen johtavan laitoksen määräävään asemaan ja ristiinomistuksiin puututtu tiukemmin. Luottolaitoksia kiellettiin muun muassa antamasta suosituksia valtioille. Komissiota pyydetään myös selvittämään riippumattoman eurooppalaisen luottoluokituslaitoksen mahdollisuutta. Tällä hetkellä kolme luottoluokituslaitosta hallitsee 95 prosenttia markkinoista ja niiden voitot ovat olleet massiivisia.
 
Lue tiedote:
http://www.greens-efa.eu/credit-rating-agencies-8974.html
 

KATSO MYÖS:
 
Vihreät: Belgian ydinvoimalat turvallisuusriski:
http://www.greens-efa.eu/belgian-nuclear-reactor-shutdown-8989.html
 
Bulgarian pääministeri on kääntänyt kantansa ydinvoiman suhteen – ”Äänestäkää ei!”:
http://www.greens-efa.eu/bulgarian-nuclear-referendum-9008.html
 
Brittien pääministeri Cameron perui odotetun EU-puheensa. Osa puheesta julkaistiin peruuntumisesta huolimatta:
http://euobserver.com/institutional/118777
 

ENSI VIIKOLLA:
– Vetoomusvaliokunta käsittelee kasvinsuojeluaineiden ja geenimuuntelun vauhdittamaa mehiläiskatoa
– Maatalousvaliokunta äänestää maatalousuudistuksesta torstaina
– Sisämarkkinavaliokunnassa pätevyysvaatimukset
– Teollisuusvaliokunnassa tiekartta energiapolitiikasta vuoteen 2050
– Turvallisuus- ja puolustusalivaliokunnassa Mali ja aseviennin sääntely
 
 
SEURAA MYÖS:
 
Netissä:
www.satuhassi.net
www.tarjacronberg.fi
www.greens-efa.org
 
Twitterissä:
@satuhassi
@tarjacronberg
@EPVihreat
@GreensEP
 
Facebookissa:
Satu Hassi
Tarja Cronberg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: