8.-19.4. Uutisia

HASSI: PÄÄSTÖKAUPAN TULEVAISUUS RIIPPUU NYT EU-MAIDEN HALLITUKSISTA

 

Tämän viikon tärkein äänestys täysistunnossa oli EU:n päästökaupan niin sanottu takapainottaminen. Komissio oli esittänyt, että päästöoikeuksien ylitarjontaa vähennetään poistamalla markkinoilta osa päästöoikeuksista määräajaksi. Ympäristövaliokunta oli tukenut esitystä, mutta se kaatui täysistunnossa muun Eija-Riitta Korholan ja muiden päästökaupan tiukentamista vastustaneiden meppien esityksen mentyä läpi äänin 334-315.

 

Vihreiden toimintaa ympäristövaliokunnassa johtava Hassi oli pettynyt tulokseen ja sanoi: ”Äänestyksen jälkeen päästötonnin hinta markkinoilla sukelsi alle kolmen euron. Nyt on halvempaa tupruttaa taivaalle tonni hiilidioksidia tuhoamaan lastemme tulevaisuutta kuin ostaa hampurilainen.”

 

”Tämä tarkoittaa, että nyt on EU-maiden hallitusten käsissä, korjataanko päästökauppa vastaamaan varsinaista tarkoitustaan, eli kannustamaan investoimaan puhtaisiin vaihtoehtoihin. Jos saastuttamista saa jatkaa lähes ilmaiseksi, se tarkoittaa ettemme välitä tulevaisuudesta, palkitsemme saastuttajaa ja rankaisemme niitä yrityksiä, jotka ovat investoineet puhtaampiin vaihtoehtoihin”, Hassi lisäsi.

 

Lue Hassin blogi:

http://www.satuhassi.net/2013/p%C3%A4%C3%A4st%C3%B6kaupan-tulevaisuus-riippuu-nyt-eu-maiden-hallituksista/

 

 

VIHREÄT MEPIT: REILU INTEGRAATIO VAATII YHTEISÄ TOIMI VERONKIERRON TORJUMISEKSI JA TYÖLLISYYDEN NOSTAMISEKSI

 

Suomen pääministeri Jyrki Katainen puhui tiistaina Euroopan parlamentin täysistunnossa EU:n ja Euroopan tulevaisuudesta. Keskustelussa puheenvuoron käytti myös Hassi, joka korosti veronkierron ja veroparatiisien torjunnan tärkeyttä julkisen rahoituksen turvaamiseksi: ”Integraatio kulkee kuin eripituisilla jaloilla, kun firmojen ylikansallinen operointi tulee koko ajan helpommaksi, mutta emme ole sulkeneet veroporsaanreikiä ja veroparatiiseja. Tämä rakennevika johtaa noidankehään, hyvinvointivaltion kilpajuoksuun pohjalle. Suomen hallituskin on juuri päättänyt lähteä yritysverojen alennuskilpailuun”.

 

Cronberg oli tyytyväinen Kataisen nostettua nuorisotyöttömyyden ykkösteemaksi. Cronberg muistutti, että tilannetta pahensi EU:n tiukka säästölinja: ”Katainen korosti nuorisotyöttömyyttä ykkösongelmana ja Suomi tukee Euroopan nuorisotakuuta. Mutta nuorisotyöttömyyttä on kärjistänyt liian raju EU:n säästöpolitiikka. Siksi myös nuorisotyöttömyys on yhteinen ongelma ja vaatii yhteiset ratkaisut. Uudet työpaikat eivät synny itsestään”. Cronberg ja Hassi vaativat myös Kataisen kuuluttamalle reilulle integraatiolle voimavaroja EU:n budjetin kautta.

 

Lue Cronbergin ja Hassin tiedote:

http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=1304161519457CA1

 

 

CRONBERG: EVALUAATION KEHITETTÄVÄ EU:N TOIMINTAA

 

Cronberg järjesti 10.4. Euroopan parlamentissa yhdessä European Evaluation Societyn kanssa seminaarin evaluaatiosta ja demokratiasta. Evaluaatiota eli arviointia tehdään kaikissa EU-instituutioissa, esimerkiksi lainsäädännöstä tai politiikkaohjelmista.

 

Cronbergin mukaan komissio käyttää vuodessa noin 18 miljoonaa euroa evaluointiin. Instituutioiden evaluaatiotoiminnasta on kuitenkin vaikea saada kokonaiskuva, sillä toiminta on hajautunutta eri instituutioihin sekä niiden sisällä eri pääosastoihin.

 

Puheenvuorossaan Cronberg toi esiin, että evaluaation pitää olla oppimisprosessi. Esimerkiksi mitatessa osallistumisastetta EU:n eri ohjelmiin pitäisi myös selvittää syitä vaikkapa alhaiselle osallistumiselle. Näin evaluaatio voisi kehittää EU:n toimintaa ja se palvelisi paremmin myös kansalaisten etua.

 

Lue Cronbergin puheenvuoro:

http://www.tarjacronberg.fi/puheita_sisalto.php?id=130410163222043D

 

 

LENTOPÄÄSTÖKAUPAN JÄÄHDYTTÄMINEN EI EDISTÄ KANSAINVÄLISTÄ SOPIMUSTA

 

Täysistunnossa käsiteltiin myös lentoliikenteen päästökauppaa. Lentoliikenne on ollut osa EU:n päästökauppajärjestelmää vuoden 2012 alusta.

Yhdysvaltojen, Kiinan ja muun muassa Venäjän painostuskampanjan jälkeen komissio on esittänyt, että EU:n ulkopuolelle suuntautuvat ja ulkopuolelta saapuvat lennot jätetään toistaiseksi päästökaupan ulkopuolelle. Kansainvälisen lentoliikenteen päästöjen rajoittamisesta pyritään sen sijaan sopuun kansainvälisen ilmailujärjestön ICAO:n kautta. Esitys meni läpi täysistunnossa.

 

Vihreiden vastuuhenkilönä asiassa toiminut Hassi pahoitteli päätöstä, koska kansainvälisten neuvottelujen näkymät eivät ole hyvät. Hassin mukaan yhtenä esteenä on EU-maiden vastustus sille, että päästökaupan tulot ohjattaisiin kehitysmaiden ilmastoavulle. Ilmastoavusta on jo sovittu kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

 

Lue Hassin tiedote:

http://www.greens-efa.eu/airline-emissions-9599.html

 

 

CRONBERG: KAZAKSTANIN SITOUDUTTAVA OIKEUSVALTIOPERIAATTENN JA IHMISOIKEUKSIEN KUNNIOITTAMISEEN

 

Täysistunnossa hyväksyttiin päätöslauselma Kazakstanin tilanteesta. Mepit olivat huolissaan erityisesti oikeusvaltioperiaatteesta, ihmisoikeusloukkauksista ja poliittisten vankien tilanteesta. Parlamentti vetosi erityisesti Vladimir Kozlovin, Vadim Kurashimin and Roza Tuletaevan pikaisen vapauttamisen puolesta, sillä heidän terveydentilansa on saatujen tietojen mukaan huolestuttava.

 

Cronberg korosti puheenvuorossaan, ettei Kazakstanin asema kansainvälisellä areenalla voi kasvaa, jollei maan hallinto sitoudu oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Cronberg muistutti, että maa on ottanut näkyvän roolin esimerkiksi neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta.

 

Lue Cronbergin puheenvuoro:

http://www.tarjacronberg.fi/puheita_sisalto.php?id=130419145140A034

 

 

 

PANKEILTA VAADITAAN LISÄÄ VAKAUTTA JA AVOIMUUTTA

 

Parlamentti hyväksyi tiistaina pankkisektorin uudistuspaketin. Paketilla lisätään pankkitoiminnan avoimuutta  ja asetetaan pankeille pääomavaatimukset. Pankkeja myös velvoitetaan julkistamaan tehdyt voitot, maksetut verot ja saadut tuet kunkin toimintamaan osalta.  Tavoitteena on vahvistaa pankkisektoria, jotta tulevat kriisit voidaan ehkäistä. Vihreiden aktiivisesti ajama pankkiirien palkkiokatto on myös osa pakettia.

 

Vihreiden Philippe Lambertsin mukaan uudistukset ovat tärkeä läpimurto pankkisektorin tiukemmassa valvonnassa. Parlamentti oli hänen mukaansa keskeisessä roolissa paketin läpiviemisessä. Lambertsin mukaan pankkien velkaantumiselle pitäisi vielä asettaa sitovat rajat.

 

Lue tiedote:

http://www.greens-efa.eu/eu-bank-regulation-crd-iv-9600.html

 

 

 

ARKTINEN ILMASTONMUUTOS ON HÄLYTYSKELLO

Hassi ja Vihreä ryhmä  järjesti Brysselissä seminaarin arktisesta ilmastonmuutoksesta. Kesällä 2012 arktinen merijää oli sulanut ennätyksellisen pieneksi. Arktisen jään sulaminen on nähty bisnesmahdollisuuksina, mutta vihreät muistuttavat, että kyseessä on vakava ilmastonmuutoksen hälytyskello.

 

Vihreät haluavat asettaa haavoittuvan arktisen alueen luonnonvarojen käyttämiselle kiellon, sillä esimerkiksi öljyonnettomuuksien seuraukset arktisella alueella voivat olla haavoittuvalla alueella katastrofaaliset.

 

Seminaarissa oli esillä myös Hassin julkaisema Haavoittuva Arktis -näyttely.

 

Katso video arktisesta ilmastonmuutoksesta:

http://stopclimatechange.net/main-topics/arctic/arctic/

 

Tutustu Haavoittuva arktis -näyttelyyn:

http://www.vulnerablearctic.net/wp-content/uploads/2013/04/Haavoittuva_Arktis_2012-131.pdf

 

 

MUUTA:

 

Komission esitys avaa oven raskaille ajoneuvoyhdistelmille?

http://www.greens-efa.eu/eu-truck-dimension-regulations-9587.html

Vihreiden esitys lobbausta koskevasta erityisvaliokunnasta kaatui:

http://www.greens-efa.eu/tobacco-lobby-and-dalligate-9569.html

Yrityksien toimintaan läpinäkyvyyttä:

http://www.greens-efa.eu/accounting-transparency-9560.html

 

SEURAA MYÖS:

 

Netissä:

www.satuhassi.net

www.tarjacronberg.fi

www.greens-efa.org

 

Twitterissä:

@satuhassi

@tarjacronberg

@EPVihreat

@GreensEP

 

Facebookissa:

Satu Hassi

Tarja Cronberg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: