22.4.-17.5. Uutisia

CRONBERG: LUOMUINSTITUUTTI HYVÄÄN AIKAAN – EU:N LUOMUPOLITIIKKA UUDELLEENARVIOITAVANA

Cronberg puhui Mikkelissä avatun Luomuinstituutin avajaisissa. Hänen mukaansa kuluva vuosi 2013 ratkaisee luomun tulevaisuuden EU-maissa. Luomuinstituutilla on tärkeä rooli herättää keskustelu Suomen linjasta, sanoo Cronberg. Luomun uudistuksella otetaan kantaa paitsi globaaleihin ongelmiin, pyritään myös vastaamaan markkinoiden kysyntään.

Arviointia EU:n luomupolitiikasta odotetaan heinäkuussa. Esitys uusista linjauksista on tavoitteen mukaan parlamentin ja neuvoston käsiteltävänä vuoden loppuun mennessä. Silloin tarkasteluun tulevat tulevaisuuden periaatteet.

”EU on kriisissä, talous kutistuu ja työttömyys lisääntyy. Harvan toimialan käyrät osoittavat tänä päivänä kasvua. Luomu on positiivinen poikkeus – sekä tuotanto että kulutus kasvavat maailmalla ja myös Suomessa. Luomulle on nyt tilausta, tarvitaan vain päätöksiä”, sanoo Cronberg.

Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=130513150813C118

HASSI: KOMISSION ESITYS VAARANTAA SIEMENLAJIEN MONIMUOTOISUUDEN

EU-komissio julkisti toukokuun alussa esityksensä ruokaturvallisuutta ja elintarvikeketjua koskevien EU-lakien uudistamisesta. Uudistusta on vauhdittanut tämän kevään hevosenlihakohu. Samalla EU-komissio ehdottaa siemenviljalakien muuttamista tavalla, joka käytännössä edistäisi suurten firmojen kuten Monsanton asemaa. Vihreiden mukaan muutos kaventaisi ruokakasvien geneettistä monimuotoisuutta.

Vihreiden toimintaa ympäristövaliokunnassa vetävä Hassi sanoo: ”Nykyisin siemenien markkinointia ja myyntiä säätelee kukin jäsenmaa alueellaan. Komissio ehdottaa koko EU-aluetta koskevia sääntöjä ja lupamenettelyä. Lupa, joka tarvittaisiin siementen myymiseen viljelijöille, voisi maksaa jopa reilut 10 000 euroa per lajike. Suurfirmoille se on pikkuraha. Mutta pienemmille se on ylivoimainen este. Jos pieni firma myy vaikkapa kymmentä tomaatti- ja yhtä monen salaattilajikkeen siemeniä, lupiin hupenisi reilut 200 000.”

Lue Hassin kolumni:
http://www.satuhassi.net/2013/eu-komissio-montanton-ja-muiden-siemenjattien-asialla/

HASSI: HIILIKUPLA SYÖ ELÄKKEET JA TALOUDEN

Hassi kommentoi Voima-lehden kolumnissa hiilikuplaa, joka perustuu oletukseen ilmastopäästöjen halvasta hinnasta:
”Suurten ikäluokkien – ja muidenkin – eläkepäivien yllä leijuu hiilikuplan synkkä pilvi. Keskimääräisestä eläkerahastosta yli puolet, 55 prosenttia on sijoitettu öljy- ja fossiiliyhtiöihin, joiden markkina-arvo perustuu oletukseen että hiilidioksidia saa tupruttaa taivaalle rajatta. Markkinat nukkuvat ilmastounta. Jos fossiilivarat poltetaan, tuhoisa ilmastonmuutos on varma.
Jopa kansainvälinen energiajärjestö IEA – perinteinen fossiilialan äänitorvi – varoitti viime syksynä, että jos tosissaan haluamme hillitä ilmastonmuutoksen, yli kaksi kolmannesta tunnetuista fossiilivaroista pitää jättää maahan. Fossiilifirmojen osakkeissa on biljoonien kupla, siis tuhansien miljardien.”

Lue kolumni:
http://www.satuhassi.net/2013/hiilikupla-syo-elakkeet-ja-talouden

CRONBERG: SUOMEN JOHDONMUKAISUUS YDINASERIISUNNASSA TÄRKEÄÄ LÄHI-ITÄPROSESSILLE

Ydinsulkusopimuksen tarkistamista koskeva valmistelukokous pidettiin Genevessä kuun vaihteessa. Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja ja Euroopan parlamentin ulkoasiain valiokunnan jäsen Cronberg on pettynyt, ettei Helsingin kokous joukkotuhoaseista vapaasta Lähi-idästä edistynyt Genevessä. Egypti jätti valmistelukokouksen tästä syystä maanantaina.

”Joukkotuhoaseista vapaan vyöhykkeen muodostamisesta Lähi-itään on sovittu jo 1990-luvulla. Toteutus on jäissä, koska kaikkia alueen maita ei saada neuvottelupöytään. Yhdysvalloilla olisi nyt näytön paikka, jotta myös Israel saadaan mukaan. Obaman visio ydinaseettomasta maailmasta uhkaa jäädä pelkäksi puheeksi, jos Lähi-idän vyöhyke ei toteudu”, sanoo Cronberg.

Cronbergin mukaan Egyptin turhautuminen ja muiden maiden tuki aloitteelle osoittavat, kuinka tärkeänä asiaa pidetään Lähi-idässä.

Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=130502124634A47A

CRONBERG: YDINASERIISUNTASOPIMUS UUDISTETTAVA

Parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Cronberg kirjoittaa New Europen blogissa ja Reaching critical will -uutiskirjeessä ydinaseista ja ydinaseriisunnasta. Cronbergin mukaan ydinaseriisunnasta 50 vuotta sitten solmittu sopimus tarvitsee pikaista päivitystä.

Cronbergin mielestä ydinaseriisunnassa tärkeitä ovat myös ne maat, joilla ei ole itsellään ydinaseita. Niiden tulisi ottaa johtoasemaa prosessissa. Näiden maiden tulisi olla mukana myös neuvotteluissa Iranin ja Pohjois-Korean kanssa.

Lue kirjoitukset:

http://www.neurope.eu/blog/npt-needs-be-reformed-nuclear-dangers-proliferate
http://www.tarjacronberg.fi/in-english.php?id=130503113731A3AF

HASSI JA KELLER MEKSIKOSSA

Vihreiden Hassi ja Ska Keller vierailivat toukokuun alussa Meksikossa liittyen Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon murhatutkimuksiin. Hassin ja Kellerin mukaan tapaus on yksi lukuisistä selvittämättömistä henkirikoksista Meksikossa, mutta paine EU:n ja sen jäsenmaiden taholta voi auttaa käsittelyn etenemistä. Se puolestaan antaa toivoa kaikille niille, jotka kärsivät Meksikossa vallitsevasta rankaisemattomuuden kulttuurista.

Brysselissä ennen Meksikon matkaa vieraillut Amnesty Internationalin Mariano Machainin mukaan  uudelle Meksikon hallinnolle asetetut odotukset eivät ole täyttyneet – ihmisoikeustilanne ei ole juuri parantunut.

Lue uutinen: http://europeanbusinessexpress.com/EBX2/News/2013/05/Keller_Hassi_Mexico_GreensNews_EP_08052013.html

MUUTA:

Vihreät vaativat poistamaan härkätaistelubisneksen EU-tuet:
http://www.greens-efa.eu/animal-welfare-9819.html

Itävalta ja Luxemburg blokkaamassa pankkitoiminnan avoimuutta:
http://www.greens-efa.eu/tax-evasion-9813.html

Hallitusten otettava vastuu avoimista EU:n menoista ennen sopua budjetista:
http://www.greens-efa.eu/future-eu-budget-9790.html

Barrosolta odotetaan selvitystä Dalligateen liittyen:
http://www.greens-efa.eu/dalligate-olaf-report-published-9756.html

Komissio voi edetä neonikotinoidikiellossa:
http://www.greens-efa.eu/bee-declineneonicotinoid-ban-9752.html

Jäsenmailta vaaditaan tiukempia toimia veronkierron estämiseksi:
http://www.greens-efa.eu/tax-evasion-9725.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: