2.-12.9. Uutisia

CRONBERG: PARLAMENTTI TUKEE POLIITTISTA RATKAISUA SYYRIAAN – YK:N JOHDOLLA

Euroopan parlamentti hyväksyi Strasbourgissa päätöslauselman koskien Syyrian tilannetta. Päätöslauselmassa kehotetaan YK:ta pikaisesti päättämään kemiallisten aseiden käytön tarkistuksesta Syyriassa.

Tarja Cronberg, parlamentin Iran-valtuuskunnan ja ulkoasiainvaltuuskunnan jäsen, kommentoi asiaa näin:
”Kannatan YK:n tarkastajien osallistumista Syyrian kemiallisten aseiden varastojen etsimiseen, turvallisuustarkastuksiin sekä aseiden tuhoamisessa. Kaikki muut YK:n sivuuttavat toimenpiteet heikentävät kansainvälistä sitoutumista, eivätkä tue yhteisiin sääntöihin perustuvaa globaalia järjestelmää, jonka avulla joukkotuhoaseet pystytään tuhoamaan. Syyrian aseiden tuhoamisella YK pystyisi täytättämään sille annetun tehtävän rajoittaa joukkotuhoaseita maailmanlaajuisesti.”

”Olen tyytyväinen, että parlamentilla on laaja yhteisymmärrys poliittisesta ratkaisusta Syyrian kriisin ratkaisemiseksi. YK on oikea foorumi koska YK:ssa on läsnä Syyrian hallitus, turvallisuusneuvoston jäsenmaat sekä Syyrian naapurimaat, myös Iran. Ainoastaan kaikkien osapuolien yhteisillä toimilla kansainvälinen yhteisö onnistuu lopettamaan Syyriaan pitkään kestäneen humanitaarisen katastrofin”, Cronberg painottaa.

Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=130913110614E711

HASSI: JOTAIN RAJAA RUOAN POLTTAMISELLE AUTOISSA

Täysistuntoviikon tärkeimpiä – ja lobatuimpia asioita EU-parlamentissa oli autojen biopolttonesteitä koskeva komission esitys. Mepit tukivat kuuden prosentin rajaa ruoka- tai rehukasveista valmistetulle biopolttoaineelle kaikista liikenteen polttoaineista. Tällä halutaan turvata ruokatuotanto.Toisena keskeisenä kysymyksenä olivat epäsuorien maankäyttövaikutusten huomioiminen (esimerkiksi siis kun ruokatuotantoon raivataan metsää tai suota pellon siirryttyä tuottamaan biopolttoainemateriaalia) ILUC-kertoimilla.

Vihreiden toimintaa ympäristövaliokunnassa johtava Hassi kommentoi:
”Vihreästä näkökulmasta parlamentti hyväksyi siis kohtuullisen uudistuksen. Ruoan polttamisen sijaan pitäisi suosia seuraavan sukupolven biopolttonesteitä, joita voidaan tehdä esimerkiksi metsäteollisuuden jätteistä, yhdyskuntajätteistä, levistä ja niin edelleen.”

”Valitettavasti oikeisto ja osa keskustaa esti sen, että raportööri Corinne Lepage olisi heti päässyt neuvottelemaan lopullisesta lakitekstistä EU:n ministerineuvoston kanssa. Tämä voi tarkoittaa, että lopullisesta lakitekstistä päättäminen siirtyy ensi kevään EU-vaalien yli.”

Lue blogi:
http://www.satuhassi.net/2013/jotain-rajaa-ruoan-polttamiselle-autoissa/

CRONBERG PERÄÄ KOMISSIOLTA ESITYSTÄ METSÄSTRATEGIAKSI

Cronberg jätti komissiolle kirjallisen kysymyksen EU:n metsästrategian viivyttelystä. Edellinen strategia on vuodelta 1998 ja luonnosta on valmisteltu pitkään. Cronberg kirjoittaa kysymyksestään Maaseudun Tulevaisuuden Vierasyliössä:

”Poliittinen yksimielisyys uuden EU:n yhteisen metsästrategian aikaansaamiseksi on olemassa. Komission yksimielisyys siitä, koska jo olemassa oleva luonnos siirtyy eteenpäin keskusteltavaksi, sen sijaan puuttuu.”

”Talouskriisi on ajanut metsäteollisuuden lamaan, innovaatiot eivät realisoidu. Suomi on metsämaa ja tulee olemaan sitä tulevaisuudessakin. Ei siis ole yhdentekevää, miten kestävä metsienhoito EU:ssa tullaan määrittelemään.”

Lue kirjoitus:
http://www.tarjacronberg.fi/puheita_sisalto.php?id=1309132105569447

HASSI: TUPAKKAYHTIÖT TAISTELEVAT MILJARDEISTAAN

Viime viikolla istunnossa piti käsitellä myös kauan odotettua tupakkadirektiiviä. Oikeistoryhmät saivat kuitenkin viime tipassa asian pois esityslistalta. Esitys tulee käsittelyyn lokakuun istuntoon.

Hassi kommentoi asiaa Hämeen Sanomien kolumnissa:
”Virallinen perustelu oli Saksan vaalit. Tosiasiassa tupakkateollisuus haluaa lisäaikaa lobatakseen meppejä nuppi nupilta taivuttaakseen mahdollisimman monta puolelleen. Jos tupakkadirektiviä tiukennetaan ehdotetulla tavalla, usean miljardin arvoiset markkinat Euroopassa tulevat kutistumaan.”

”Tupakkateollisuus tietää, että sen vanhat vakiasiakkaat kuolevat ennen pitkää, iso osa heistä tupakan takia. Ilman uusia nuoria tupakoijia bisnes kuihtuu. Tupakkateollisuus ei jätä yhtään kiveä jätetä kääntämättä taistelussaan uusia rajoituksia vastaan.”

Lue kolumni:
http://www.satuhassi.net/2013/iso-tupakka-taistelee-miljardeistaan/

CRONBERG: EU:N VENÄJÄN POLITIIKKA VOISI OLLA JÄRKEVÄMPÄÄ

Cronberg kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynään EU:n Venäjän politiikasta. EU:n tarvitsee Cronbergin mukaan käyttää uusia keinoja tavoitteidensa ajamiseen Venäjällä. Äänekäs moralisointi ei ole tuonut tulosta, sen sijaan pitäisi Cronbergin mukaan käyttää viisumipolitiikkaa ja julkisuusdiplomatiaa:

”Euroopan unionin kannattaisi lopettaa Venäjälle saarnaaminen ja käyttää viisaasti niitä keinoja, joilla vielä on vaikutusvaltaa: viisumipolitiikkaa ja julkisuusdiplomatiaa. Vähemmän äänekäs mutta älykäs Venäjän-politiikka voisi olla huomattavasti nykyistä tehokkaampaa.”

”Viisumivapaus venäläisille virkamiehille ei ole kovin luova ratkaisu, mutta viiden vuoden viisumin myöntäminen venäläisille opiskelijoille, journalisteille ja kansalaisyhteiskunnan edustajille olisi. Se olisi kaiken lisäksi helppo ratkaisu, koska kahdenvälistä sopimista Venäjän kanssa ei tarvita. Riittää, että EU-tasolla löytyy yksimielisyys.”

Lue kirjoitus: http://www.tarjacronberg.fi/puheita_sisalto.php?id=130909125205CDE9

HASSI: EU EI OLE KIELTÄMÄSSÄ KOIVUKLAPIEN POLTTOA SAUNAN KIUKAISSA

Iltalehti uutisoi viime viikolla EU:n kieltävän koivuklapien polttamista saunan kiukaissa. Väite perustui komission julkisuuteen vuotaneeseen biomassan kestävyyskriteerejä koskevaan direktiiviesitykseen. Hassin mukaan kyseessä oli uutisankka.

”Ehdotus koskee vain teollisen mittakaavan laitoksia, jotka tuottavat sähköä vähintään megawatin (1000 kW) tai lämpöä vähintään 2,5 megawatin (2500 kW) teholla. Saunan kiukaat ovat kuitenkin monta kertaluokkaa pienempiä kuin 2500 kW. Esimerkiksi kiuasvalmistaja Harvianisoin puulämmitteinen
kiuas on teholtaan 40 kW ja se on yrityksille ja laitoksille, ei kotisaunoihin.”

Lue blogi:
http://www.satuhassi.net/2013/koivuklapit-ja-mets%c3%a4kato/

MUUTA?

Likaisille lobbareille täysosuma Strasbourgin istuntoviikolta:
http://www.greens-efa.eu/lobbying-and-transparency-10541.html

Ankeriaskannat tarvitsevat pikaista suojelua:
http://www.greens-efa.eu/fisheries-10512.html

Mietintö uhanalaisista kielistä vaatii toimia:
http://www.greens-efa.eu/europe-s-endangered-languages-report-calls-for-action-10528.html

Sopu syntymässä parlamentin roolista pankkivalvonnassa:
http://www.greens-efa.eu/eu-banking-supervision-10499.html

Syytetyn oikeudet turvataan EU:ssa:
http://www.greens-efa.eu/eu-right-to-lawyer-10484.html

SWIFT-sopimus USA:n kanssa lopetettava:
http://www.greens-efa.eu/nsa-spying-scandal-10478.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: