2.-14.10. Uutisia

HASSI: OIKEISTO OLI TUPAKKATEOLLISUUDEN ASIALLA

Viime viikolla täysistunnossa otettiin kantaa tupakkadirektiiviin. Parlamentin oikeistoryhmät vesittivät ympäristövaliokunnan esitystä tupakkateollisuudelle mieleisemmäksi. Esimerkiksi tupakka-askien varoitusten kokoa vähennettiin komission esittämästä 75 prosentista 65 prosenttiin. Mentolisavukkeiden kielto hyväksyttiin, mutta siirtymäaikaa pidennettiin kolmesta kahdeksaan vuoteen. Sähkötupakkaa käsiteltäisiin kuluttajatuotteena, ei lääkkeenä, mutta sitä koskisi mainoskielto.

Vihreiden toimintaa ympäristövaliokunnanssa koordinoiva Hassi kommentoi asiaa täysistuntokeskustelussa:

”Tupakkariippuvuus ei ole teollisuudenkaan etu. Euroopassa tupakan aiheuttamat sairauslomat maksavat vuosittain yli 7 miljardia euroa. Tupakkateollisuus saa voittonsa ihmisten terveyden ja muun elinkeinoelämän etujen kustannuksella.

Sähkötupakasta on nopeasti tulossa uusi kanava nikotiiniriippuvuuteen. Tupakoijalle se on savukkeita vähemmän haitallinen vaihtoehto. Mutta emme saa luoda siitä uutta kanavaa koukuttaa nuoria nikotiiniin.”

Seuraavaksi asia etenee parlamentin ja jäsenmaiden välisiin neuvotteluihin.

Lue Hassin täysistuntopuheenvuoro:
http://www.satuhassi.net/2013/hassi-t%c3%a4ysistunnossa-tupakkapakkauksien-terveysvaroituksia-suurennettava/

Miten suomalaismepit äänestivät:
https://epvihreat.wordpress.com/2013/10/08/8-10-aanestys-tehdaanko-tupakoinnista-vahemman-houkuttelevaa/

Lue Hassin blogi lobbauksesta:
http://www.satuhassi.net/2013/epn-oikeistoryhm%c3%a4t-tupakkateollisuuden-asialla/

Lue vihreän ryhmän tiedote:
http://www.greens-efa.eu/eu-tobacco-rules-10659.html

CRONBERG: EUROSUR EI PELASTA IHMISHENKIÄ

Täysistunto hyväksyi myös valvontajärjestelmä Eurosurin. Vihreät mepit äänestävät Eurosuria vastaan. Vihreät ovat vaatineet järjestelmään ennen kaikkea toimia pakolaisten pelastamiseksi ja erillisiä pakolaisviisumeja. Järjestelmä ei myöskään saa ulkoasiain valiokunnan jäsenen Cronbergin mukaan tähdätä pakolaisveneiden välittömään palauttamiseen, koska matkustajien joukosta voi löytyä turvapaikkaan oikeutettuja.

Cronberg kommentoi järjestelmään liittyviä ongelmia:
”Jo nyt tiedetään aivan tarpeeksi Välimerellä liikkuvista laivoista. Myös laivoista joissa on ihmissalakuljetusten uhreja. Ei kuitenkaan tiedetä miten pitäisi menetellä tai kenelle vastuu kuuluu, viime kädessä. Tässä piilee varsinainen ongelma, eikä kukaan ole halukas ottamaan vastuuta.”

Cronbergin mukaan poliittinen tahto ongelmien ratkaisemiseksi puuttuu. Vastuun jakaminen pakolaisista EU-maiden kesken ei myöskään toimi. EU-maat joihin maantieteellisistä syistä ei hakeudu suuria määriä pakolaisia eivät käytännössä ole halukkaita jakamaan vastuuta esimerkiksi Välimeren maiden kanssa.

Lue Cronbergin tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=131010144235137E

Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.eu/european-border-surveillance-eurosur-10700.html

HASSI: YMPÄRISTÖVAIKUTUSARVIOT MYÖS LIUSKEKAASUHANKKEISTA

Mepit hyväksyivät päivitetyt säännöt ympäristövaikutusarvioille. YVA vaaditaan vastaisuudessa myös liuskekaasuprojekteilta. Lisäksi arvioiden tekijöiden pätevyys- ja riippumattomuusvaatimuksia täsmennetään. Hassi kommentoi:

”Ympäristövaikutusarvio ulotetaan koskemaan myös liuskekaasun tuotannossa käytettävää hydraulista särötystä eli frakkausta. Tämä on todella tarpeen. Liuskekaasun tuotannossa on kyse valtavista maa-alueista ja vakavista riskeistä muun muassa pohjavedelle, ja myös käytettävien kemikaalien määrät ovat valtavia.”

”Ympäristövaikutusarvion tekijöiden pätevyys- ja riippumattomuusvaatimuksia täsmennetään. Tämäkin on erittäin tarpeellista.”

Lue Hassin puheenvuoro täysistunnossa:
http://www.satuhassi.net/2013/ymp%c3%a4rist%c3%b6vaikutusarvion-tekij%c3%a4n-puolueettomuus-varmistettava/

Lue vihreän ryhmän tiedote:
http://www.greens-efa.eu/shale-gas-10679.html

CRONBERG: NOBEL-PALKINTO ASKEL JOUKKOTUHOASEETTOMAAN LÄHI-ITÄÄN

Vihreiden toimintaa puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnassa vetävä Cronberg kiitti Nobelin rauhanpalkinnon myöntämistä kemiallisten aseiden kieltoa ajavalle OPCW-järjestölle.

”Tämä on ensimmäinen askel kohti ydinaseetonta Lähi-itää. Jäämme vieläkin odottamaan miten diplomaattiset neuvottelut edistyvät Genevessä. Voi vain toivoa että Geneven neuvottelut käynnistyvät pikaisesti ja että kaikki osapuolet, myös Syyrian oppositio sekä Iran, saadaan mukaan”, sanoo Cronberg.

”Tavallinen syyrialainen ei kuitenkaan ymmärrä että kansainvälinen yhteisö reagoi vaan siihen että 1500 ihmistä kuoli kemiallisten aseiden seurauksena. Sota on vaatinut yli 100 000 ihmisen hengen ja pakolaisia on miljoonia. Pitää aidosti miettiä miksi aselepoa ei ole vieläkään saatu aikaiseksi. Pakolaiskysymykseen on saatava solidaarinen ratkaisu”, kommentoi Cronberg Syyrian tilannetta.

Lue Cronbergin tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=131011152233D1B7

HASSI: EU:N EDETTÄVÄ LENTOLIIKENTEEN PÄÄSTÖKAUPASSA

Kansainvälinen lentoliikennejärjestö ICAO viivytti 4.10. kokouksessaan etenemistä lentoliikenteen päästöjen rajoittamisessa. Hassi sanoi päätöksen olevan parlamentin vihreälle ryhmälle pettymys. Vihreät vaativat EU:ta etenemään nyt lentoliikenteen päästökaupassa yksin. EU oli aikaisemmin lykännyt EU:n ja kolmansien maiden välisten lentojen päästökauppaa. Päästökaupan tulojen ohjaaminen YK:n ilmastorahastoon voisi Hassin mukaan kasvattaa lentopäästökaupan kannatusta ICAO:ssa. Lentoliikenteen päästöt ovat kasvaneet edelleen tehden tyhjäksi muilla sektoreilla saadut päästövähennykset. Lentopäästöjen nopeilla leikkauksilla on myls IPCC:n tuoreen raportin valossa yhä suurempi tarve.

Lue vihreiden tiedote:
http://www.greens-efa.eu/airline-emissionsicao-10650.html

CRONBERG: TALOUSKRIISI VÄHENTÄNYT LIIKKUVUUTTA

Cronberg puhui 3.10. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen 75-vuotisjuhlassa Joensuussa monikulttuurisuuden voimasta. Cronberg pelkää talouskriisin vähentävän maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta.

”Kulttuurimme, elinkeinoelämä ja esimerkiksi koulutus saavat lisäarvoa monikulttuurisuudesta. Me voimme saada maahanmuuttajien kautta uusia liikeideoita, tarvittavaa lisätyövoimaa ja vaikutteita, jotka rikastavat elämäämme monin tavoin. Jo siksi, että erilaisten ihmisten läsnäolo lisää kaikkien luovuutta”, painottaa Cronberg.

”EU-maiden sisäinen liikkuvuus vuosina 2009-2011 on vähentynyt peräti kolmanneksella vuosiin 2006-2008 verrattuna. Olemme ottaneet siis takapakkia.”

Lue Cronbergin tiedote
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=131003122548BA8D

MUITA UUTISIA

CIA-lentojen selvittämiselle Vihreiden mielestä yhä tarvetta:
http://www.greens-efa.eu/cia-renditions-10705.html

Lentoaikojen pidentäminen uhkaa Vihreän ryhmän mukaan lentoturvallisuutta:
http://www.greens-efa.eu/flight-times-10681.html

Komissio ei ole sallimassa valtionapua ydinvoimalla:
http://www.greens-efa.eu/state-aid-for-nuclear-power-10675.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: