11.-22.11. Uutisia

VIHREÄT: VARSOVAN ILMASTOKOKOUKSEN TULOKSET JÄÄMÄSSÄ LAIHOIKSI

Eilen torstaina ympäristö- ja muut kansalaisjärjestöt marssivat laajassa rintamassa ulos Varsovan ilmastokokouksesta vastalauseena kokouksen heikolle edistymiselle. Tänään päättyvässä kokouksessa piti sopia askelmerkeistä vuoden 2015 uudesta ilmastosopimuksesta päättävään Pariisin ilmastokokoukseen ja kehitysmaiden ilmastotoimien rahoituksesta, mutta tähänastiset tulokset näyttävät heikoilta. Ilmastopolitiikka on jopa vaarassa taantua entisestään, pelätään vihreän ryhmän ilmastoblogissa tänään.

Hassi kommentoi neuvottelujen lähtökohtia viime viikolla: ”Puheenjohtajamaana Puola ei kannusta maailman maita parantamaan juoksuaan, tiukentamaan päästötavoitteitaan. Päinvastoin, se on tehnyt ilmastokonferenssista fossiilibisneksen mainosparaatin.”

Lue blogi:
http://stopclimatechange.net/meta/article/article/869/

Lue Hassin blogi:
http://www.vihreat.fi/blogit/satu-hassi/ehtivatko-neuvottelijat-ilmastonmuutoksen-vauhtiin

CRONBERG: PUOLUSTUSYHTEISTYÖLLÄ VOIDAAN SÄÄSTÄÄ

Eilen mepit hyväksyivät puolustusyhteistyötä koskevan mietinnön, joka ilmaisee parlamentin kannan joulukuiseen puolustusta ja turvallisuutta käsittelevään EU-huippukokouksen. Vihreiden toimintaa parlamentin puolustus- ja turvallisuusalivaliokunnassa vetävä Cronberg arvioi EU:n tilannetta absurdiksi: ”Maailman toiseksi suurin armeija kuuluu EU:lle. EU-maat käyttävät yhteensä lähes 200 miljardia euroa puolustukseen vuosittain. Kuitenkaan EU:lla ei ole sotilaallista kapasiteettiä silloin kuin sitä tarvittaisiin”.

Parlamentti painotti EU-maiden tarvetta ryhtyä puolustuksen yhteisostoihin. Myös sotilaallisen kapasiteetin yhdistäminen ja yhteiskäyttö on merkittävä keino vastata resurssien puutteeseen EU:ssa.

Lue uutinen:
http://www.greens-efa.eu/common-security-and-defence-policy-11010.html

Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=1311201136563540

HASSI: MEPIT AJAVAT STRASBOURGIN ISTUNNOISTA LUOPUMISTA PERUSSOPIMUSMUUTOKSELLA

Tällä viikolla mepit hyväkyivät mietinnön Strasbourgin istuntopaikasta luopumisesta. Mietinnössä parlamentti sitoutuu esittämään asiasta perussopimusmuutosta, joka tarvitaan, jotta parlamentti saisi itse päättää kokouspaikastaan. Tämän jälkeen jäsenmaat voivat määräenemmistöllä aloittaa prosessin perussopimuksen muuttamiseksi. Parlamentti käyttäisi ensi kerran Lissabonin sopimuksessa saatua valtaa esittää muutosta perussopimukseen. Kahden toimipaikan aiheuttamien lisäkustannusten määrästä esitetyt arviot vaihtelevat 156 miljoonasta 204 miljoonaan euroon vuodessa. ”Se hulluus, että Euroopan parlamentti kaksitoista kertaa vuodessa matkustaa Brysselistä Strasbourgiin ja takaisin, leimaa suuren yleisön silmissä koko EU:n”, arvioi täysistunnossa asiasta puhunut Hassi.

Lue puheenvuoro:
http://www.satuhassi.net/2013/veronmaksajille-ja-ymp%c3%a4rist%c3%b6lle-kallis-hullutus-pit%c3%a4%c3%a4-lopettaa/

PARLAMENTTI SELVITTÄÄ TROIKAN TOIMIA

Viime viikolla Euroopan parlamentti päätti vihreiden esityksestä selvittää ns. troikan toimintaa talouskriisin aikana. EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostama troikka oli keskeisessä asemassa muun muassa Kreikan kriisiä ratkottaessa. Parlamentti selvittää huhtikuuhun mennessä toimiko troikka oikein, ja olivatko sen linjaukset oikeita.

”Poliittisesti asian selvittäminen on tärkeää. EU, EKP ja IMF ovat monelle kriisimaan kansalaiselle nousseet symboloimaan epäoikeudenmukaisuutta ja piittaamattomuutta omasta ihmisten hädästä. Tämä on luonut vastakkainasettelun kreikkalaisten ja EU:n välille”, kirjoittaa Cronberg Eurooppalaisen Suomen blogissa.

Lue blogi:
http://www.eurooppalainensuomi.fi/fi/blog/63/

MEPEILTÄ TUKI SUKUPUOLIKIINTIÖILLE PÖRSSIYHTIÖIDEN JOHTOKUNNISSA

Mepit antoivat tällä viikolla tukensa sukupuolikiintiöille pörssiyhtiöiden hallituksissa. Tavoitteena on saada molemmilta sukupuolilta vähintään 40 prosentin edustus pörssiyhtiöiden johtoon. Tällä hetkellä EU:n pörssiyhtiöiden hallituspaikoilla on vain 16,6 % naisia. Vihreiden mukaan pätevien naisten puute ei voi olla ongelma, kun samaan aikaan korkeakoulututkinnon suorittaneista jo 60 % on naisia.

Seuraavaksi asiasta neuvotellaan parlamentin ja jäsenmaiden välillä. Vaatimus koskee pörssiyhtiöitä, joiden palveluksessa on vähintään 250 henkilöä tai jonka liikevaihto on vähintään 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Lue tiedote:
http://www.greens-efa.eu/women-in-management-10971.html

Katso miten suomalaismepit äänestivät:
https://epvihreat.wordpress.com/2013/11/20/20-11-aanestys-tarvitaanko-porssiyhtioiden-johtoon-sukupuolikiintioita/

MUUTA:

Vihreät: rahoituskehyksiltä puuttuu visio:
http://www.greens-efa.eu/mfffuture-eu-budget-10937.html

Kysymys Israelin siirtokunnista ongelmana Horizon2020 -ohjelmassa:
http://www.greens-efa.eu/research-and-innovation-policy-11027.html

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat 2022 – FIFAn vaadittava Qataria lopettamaan pakkotyö:
http://www.greens-efa.eu/qatar-world-cup-and-human-rights-11023.html

Sosiaalinen unioni tarvitsee oikeita toimia:
http://www.greens-efa.eu/economic-governance-and-social-justice-11025.html

Life-ympäristöohjelma tarvitsisi suuremmat voimavarat:
http://www.greens-efa.eu/eu-environment-policy-11016.html

Koheesiopolitiikkaa ei saa käyttää sanktiona rahoitusvaikeuksissa:
http://www.greens-efa.eu/macroeconomic-conditionality-10997.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: