25.11.-20.12. Uutisia

CRONBERG: IRANIN MATKA SUJUNUT SUUNNITELMIEN MUKAAN

Tarja Cronbergin johtama Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan edustajat saapuivat perjantaina Iraniin. Parlamentin edustajat ovat vierailleet Iranissa edellisen kerran vuonna 2007. Cronbergin mukaan tarkoituksena on ollut tavata muun muassa Iranin parlamentin jäseniä ja keskustella EU:n ja Iranin suhteista muuttuneessa tilanteessa presidentti Ruhanin avattua keskusteluyhteyksiä länteen ja lähimaihin. Mepit tapasivat tähän meneessä muun muassa iranilaisia naiskansanedustajia.

Yhteydet kansalaisjärjestöihin ja ihmisoikeudet ovat yksi valtuuskunnan painopiste. Toiveena on ollut tavata myös viime vuonna parlamentin Saharov-palkinnon saaneet asianajaja Nasrin Sotoudeh ja elokuvaohjaaja Jafar Panahi. Sotoudehin mepit saivatkin tavata perjantaina.

Cronbergin mukaan vierailu on tähän asti sujunut suunnitelmien mukaan. Delegaatio palaa Brysseliin keskiviikkona.

Katso Cronbergin haastattelu:

Katso Cronbergin haastattelu (Euronews):
http://www.euronews.com/2013/12/12/european-parliament-team-heads-to-iran-after-nuclear-deal/

PARLAMENTIN ENEMMISTÖ HYLKÄSI SEKSUAALIOIKEUKSIA PUOLUSTANEEN MIETINNÖN

Tunteet kuumenivat Strasbourgin istuntoviikolla, kun äänestykseen tuli kertaalleen valiokuntaan palautettu seksuaalioikeuksia ja lisääntymisterveyttä käsittelevä Estrelan mietintö. Naisten asioiden valiokunta muutti konservatiivisten edustajien ja muun muassa aborttia vastustavien ryhmien kritisoimaa esitystä valiokunnassa vain hienoisesti. Perusviesti naisten oikeudesta ja laadukkaista lisääntymisterveyspalveluista jäi mietintöön. Täysistunto äänesti vain seitsemällä äänellä vaihtoehtoisen EPP:n (kokoomus ja kristilliset) ja ECR:n (mm. brittikonservatiivit) esityksen puolesta, jolloin Estrelan mietintö kaatui. EPP:n ja ECR:n esitys korosti seksuaalioikeuksien ja lisääntymisterveyden kuuluvan jäsenmaille. Naisten oikeuksista hyväksytyssä tekstissä ei enää puhuttu.

Hassi kommentoi tapahtunutta:
”Aikaisemmin parlamentin enemmistö on aina tukenut seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia, vastaan on äänestänyt vain noin 200 hengen suuruinen arvokonservatiivirintama, joka ei hyväksy naisten oikeutta omaan ruumiiseensa. Nyt tuo arvokonservatiivirintama sai selkävoiton. Pahinta on, jos tämä parlamentin linjanmuutos heijastuu EU:n kehitysyhteistyössä. Jos EU vähentää rahoja sukupuolivalistukseen ja ehkäisyvälineiden saatavuuden parantamiseen kehitysmaissa, seuraukset ovat maailman köyhimpien naisten kannalta kovin ikävät.”

Hassin blogi:
http://www.satuhassi.net/2013/kuuluuko-seksuaalinen-itsem%c3%a4%c3%a4r%c3%a4%c3%a4misoikeus-ihmisoikeuksiin/

Katso miten suomalaismepit äänestivät:
https://epvihreat.wordpress.com/2013/12/10/10-12-aanestys-ajaako-eu-seksuaalioikeuksia-ja-lisaantymisterveytta/

CRONBERG: EU:N RUOKA-AVUN UUDISTUS TÄRKEÄ AVAUS MYÖS RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISESSÄ

Cronberg kirjoitti Vihreässä blogissa EU:n ruoka-apuun tulevasta muutoksesta, jonka vihreät onnistuivat ajamaan läpi. Ruoka-apua voi jatkossa saada ylijäämäruoan jakeluun, varastointiin ja säilytykseen:

”Järjestöt, kunta ja valtiot voivat nyt koplata ruoka-avun ja esimerkiksi laitoskeittiöissä ylijääneen ruuan. Ruoka-avun elintarvikkeita ei tarvitsisi siis enää hankkia tukuista, jos samaan aikaan jaettavaa ruokaa olisi tarjolla esimerkiksi kouluissa tai ravintoloissa. Ruokajakelun tukeminen edistää myös järjestöjen riippumattomuutta EU:n ruoka-avusta pitkällä tähtäimellä, kun paikallinen yhteistyö tiivistyy ja tarve ruuan hankkimiselle avun osana vähenee.

Elintarvikevalvonnasta Suomessa vastaava Evira höllensi aiemmin tänä vuonna ohjeitaan ruokajakelun suhteen. Ylijäänyttä ruokaa saa nyt antaa eteenpäin syötäväksi, kunhan jakelija ottaa vastuun ruuan turvallisuudesta. Viimeisenä käyttöpäivänä saa pakastaa tuotteen talteen ja jakaa seuraavan kahden kuukauden ajan. Vaihtoehtoisesti ruuan saa päiväyksen umpeutumista seuraavana päivänä tarjoilla lämmitettynä.”

Lue blogi:
http://www.vihreat.fi/blogit/tarja-cronberg/vihreassa-ruoka-avussa-vahenevat-niin-nalka-kuin-ruokahavikkikin

HASSI: MEPIT VAATIVAT STRASBOUGIN ISTUNNOISTA LUOPUMISTA

12 suomalaismeppiä lähetti 4.12. hallituksen ministereille ja eduskunnan Suuren valiokunnan jäsenille kirjeen, jossa he pyytävät Suomea tukemaan Euroopan parlamentin aloitetta muuttaa perussopimusta siten, että Euroopan parlamentti voi itse päättää kokouspaikastaan. Tavoitteena on Strasbourgin istuntoviikkojen lopettaminen. Parlamentilla on Lissabonin sopimuksen mukaan oikeus esittää muutosta perussopimukseen. 12 vuosittaisen täysistunnon pitäminen Strasbourgissa on määrätty EU:n perussopimuksessa, joten parlamentin siirtyminen yhteen toimipaikkaan omalla päätöksellään ei onnistu. Aloitteen yhteisestä kirjeestä teki vihreiden Hassi.

”Parlamentin kahden toimipaikan aiheuttamien lisäkustannusten määrästä esitetyt arviot vaihtelevat 156 miljoonasta 204 miljoonaan euroon vuodessa. Mainittakoon, että Strasbourgin kaupungin saama hyöty on arvioitu murto-osaksi tästä, noin 20 miljoonaksi euroksi vuodessa. Muutos säästäisi parlamentin vuotuisia hiilidioksidipäästöjä arviolta 14 000 – 20 000 tonnia, ja sekä parlamentin jäsenten että henkilökunnan työaikaa säästyisi varsinaiseen työhön. Rakennus, jota nyt käytetään vain 48 päivänä vuodessa, voitaisiin ottaa muuhun käyttöön”, perustelevat mepit.

Lue tiedote:
http://www.satuhassi.net/2013/mepit-pyytavat-suomen-hallitusta-tukemaan-strasbourgin-istuntojen-lopettamista/

CRONBERG: EU:N JA USA:N SUHTEET KOETUKSELLA

Cronberg kirjoittaa marraskuisesta vierailustaan Washingtonissa parlamentin ulkoasiainvaliokunnan delegaation mukana. Keskusteluissa oli esillä vahvasti myös NSA:n vakoilutoiminta. Cronbergin mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen suhteissa skandaali on vaikea. EU painottaa hänen mukaansa yksityisyyttä, kun USA:lle turvallisuus on ensisijaista. Samalla myös ollaan käymässä neuvotteluja EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksesta. Yhdysvaltojen toiminta on omiaan herättämään epäluuloja myös kauppasopimusneuvotteluissa, sanoo Cronberg.

Lue Cronbergin kirjoitus:
http://www.tarjacronberg.fi/in-english.php?id=131202160129C613

HASSI: EU LAITTAMASSA VERONKIERTOA KURIIN

EU-komissio antoi vihreidenkin pitkään vaatiman ehdotuksen siitä, miten EU tukkii porsaanreikiä, joiden avulla suuryritykset välttelevät veroja. EU-maat menettävät veronkierron vuoksi noin 1000 miljardia euroa vuodessa. OECD:n mukaan suurfirmat maksavat tuloksestaan yritysveroa keskimäärin 5 prosenttia, pienyritykset 30 prosenttia.

”Useissa maissa toimivien firmojen veronkierto on käytännössä niin sanottua aggressiivista verosuunnittelua, joka voi käyttää lain porsaanreikiä, olla selkeästi laitonta tai liikkua harmaalla alueella. Nyt EU-komissio ehdottaa pelisääntöjen selventämistä. Osa sellaisesta kikkailusta, joka nyt on laillista, kiellettäisiin. Yksi veronkierron keino on ollut siirrellä tuottoja emoyhtiön ja tytäryhtiöiden välillä yli maiden rajojen niin, että veroja maksetaan yhteensä mahdollisimman vähän. Verotulot ovat karanneet korkeamman verotuksen maista sinne, missä yritysverotus on kaikkein alhaisin”, kommentoi Hassi.

Lue blogi:
http://www.satuhassi.net/2013/ylikansallinen-veronkierto-kuriin/

UUTISIA VIHREÄSTÄ RYHMÄSTÄ

Parlamentti hyväksyi 900 miljoonan päästöoikeuden poistamisen markkinoilta:
http://www.greens-efa.eu/emissions-trading-11203.html
Miten suomalaismepit äänestivät:
https://epvihreat.wordpress.com/2013/12/10/10-12-aanestys-tiukennetaanko-paastokauppaa-poistamalla-markkinoilta-paastooikeuksia/

Mepit eivät kieltäneet tuhoisaa pohjatroolausta:
http://www.greens-efa.eu/fisheries-rules-11202.html
Miten suomalaismepit äänestivät:
https://epvihreat.wordpress.com/2013/12/10/10-12-aanestys-saako-merenpohjaa-tuhoavaa-pohjatroolausta-jatkaa/

Kaikille oikeus pankkitiliin:
http://www.greens-efa.eu/banking-11271.html

Ukraina: tarvitaan pyöreän pöydän neuvotteluja:
http://www.greens-efa.eu/ukraine-11268.html

EU-varoja rauhanturvaamiseen:
http://www.greens-efa.eu/eu-funds-for-peace-and-stability-11248.html

Uudet säännöt asuntolainoille:
http://www.greens-efa.eu/eu-mortgage-rules-11224.html

Lähetetyt työntekijät: jäsenmaat seuraavat parlamentin linjaa:
http://www.greens-efa.eu/posted-workers-rules-11187.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: