13.-24.1. Uutisia

HASSI: KOMISSION ILMASTOTAVOITTEET KOMPROMISSIEN KOMPROMISSI

Komissio antoi tällä viikolla esityksensä vuoden 2030 ilmastotavoitteeksi. Ympäristövaliokunnassa vihreiden toimintaa vetävä Hassi kommentoi esityksen olevan nahkapäätös, kompromissien kompromissi. Komissio asettaisi 40 prosentin päästövähennystavoitteen verrattuna vuoden 1990 tasoon. Ilmastotieteen mukaan tämä on liian vähän, jotta voidaan estää ilmaston lämpeneminen yli kahden asteen.

Uusiutuvan energian tavoitteeksi asetettaisiin 27 prosenttia – mutta toisin kuin vuoden 2020 tavoite, sitä ei jyvitettäisi jäsenmaille. Tavoite siis sitoisi EU:ta yleisesti, mutta jäsenmailla olisi vapaat kädet. Energiatehokkuutta komissio haluaa lisätä, mutta ei aseta siitäkään sitovaa tavoitetta. Vain yhden sitovan tavoitteen asettaminen sai kritiikkiä niin vihreiltä kuin ympäristöjärjestöiltäkin.

”Komission oma vaikutusarvio kertoo, että pelkästään nykylainsäädäntöä noudattamalla päästövähennys vuonna 2030 olisi 32 prosenttia. Selkokielellä tämä tarkoittaa, että komission suurella fanfaarilla julkistettu ilmastopaketti ei tuo juuri mitään verrattuna nykylainsäädäntöön. Se ei ole Puolan ajama askel taaksepäin, mutta eipä juuri askel eteenpäinkään”, kertoo Hassi.

Aiemmin tammikuussa parlamentin ympäristö- ja teollisuusvaliokunta tuki kolmen sitovan tavoitteen asettamista vuodelle 2030. Tuplavaliokunta tuki 40 päästövähennystavoitetta ja 30 prosentin tavoitetta uusiutuvalle energialle. Energiatehokkuudelle valiokunta asetti 40 prosentin tavoitteen. Vihreät esittivät 60 prosentin päästövähennystä ja 45 prosentin uusiutuvan energian tavoitetta. Ilmastotavoitteet tulevat seuraavaksi jäsenmaiden ja parlamentin käsiteltäviksi.

Lue Hassin blogi komission esityksestä:
http://www.satuhassi.net/2014/komission-2030-ilmastopaketti-nahkapaatos/

Lue Hassin blogi valiokuntaäänestyksestä:
http://www.satuhassi.net/2014/euroopan-unionille-kolme-ilmastotavoitetta/

CRONBERG: ALIMMAN HINNAN KUNINGAS EI ENÄÄ MÄÄRÄÄ JULKISISSA HANKINNOISSA

Julkisia hankintoja koskeva direktiivistä jäsenmaiden kanssa neuvoteltu sopu hyväksyttiin täysistunnossa viime viikolla. Vihreiden Cronbergin mukaan vihreät voivat olla tyytyväisiä lopputulokseen, joka tekee kestävistä valinnoista helpompia ja säännöistä selkeämpiä.

”Mahdollisimman alhainen hinta oli vanhan direktiivin kuningas. Nyt johtava ajatus on tuotteen tai palvelun hinta-laatusuhde kokonaisuutena, tuotteen tai palvelusopimuksen koko elinkaaren aikana. Palvelun laadulla tai esimerkiksi energiansäästöllä on siis merkitystä, ja saa olla. Tämä antaa hankkijoille mahdollisuuden arvioida hankintoja nykyistä kokonaisvaltaisemmin”, sanoo Cronberg.

”Uudistus on tärkeä askel etenkin kaikille niille, jotka ovat halunneet suosia vihreämpää hankintapolitiikkaa, mutta eivät ole tienneet miten se on mahdollista ja ovat pahimmillaan saaneet virkamiehiltä ristiriitaista tai jopa väärää tietoa. Nyt julkisia hankintoja voidaan direktiiviä noudattaen pohtia kokonaisvaltaisemmin ja siis yhteiskunnankin kannalta järkevämmin”, lisää Cronberg.

Lue Cronbergin blogi:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-blogi.php?id=1401151556302BC9

HASSI: KAUPPANEUVOTTELUISSA AJETAAN EUROOPPALAISTEN NORMIEN HEIKENTÄMISTÄ

Hassi kirjoitti Hämeen Sanomien kolumnissa EU:n ja USA:n vapaakauppaneuvotteluista ja ruokaturvallisuudesta: ”Vahvat voimat ovat ajamassa eurooppalaisten normien heikentämistä, koskevatpa ne sitten ruokaa, terveyttä, tai ympäristöä, jotta kauppa kävisi juoheammin Atlantin yli.”

Pahin ongelma on Hassin mielestä ehdotettu investoija-valtio riitojenratkaisumekanismi, joka antaisi ulkomaisille yrityksille oikeuden riitauttaa EU:n tai jäsenmaiden lainsäädäntöä:
”Ajatus siitä, että firma voi haastaa valtion oikeuteen, syntyi alun perin suojaamaan yrityksiä, jotka rakentavat tuotantolaitoksia epävakaisiin maihin, lähinnä kehitysmaihin. Tavoitteena oli, ettei sijaintimaan hallitus voi sormia napsauttamalla ottaa valtion haltuun ulkomaisen firman rakentamaa tehdasta, kaivosta tai muuta vastaavaa. Mutta suurfirmat ovat alkaneet käyttää riitojenratkaisupykäliä aivan toiseen tarkoitukseen. Ne ovat ryhtyneet riitauttamaan lakeja, joista eivät pidä.”

Lue Hassin kolumni:
http://www.satuhassi.net/2014/vapaakauppa-ja-pesty-klooniliha/

CRONBERG THE GUARDIANISSA: EU TARVITSEE IRAN-STRATEGIAN

Parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Cronberg kirjoittaa The Guardianin blogissa EU:n Iran-suhteista. Cronbergin mukaan kyse ei ole siitä, että EU:n tulisi kehittää uusi strategia Iranin suhteisiinsa, vaan ylipäänsä luoda strategia, jota sillä nyt ei ole. Cronberg kertoo blogissa Iranin vierailun osoittaneen, että alueiden välisen tyhjyyden on nyt täyttämässä moniäänisyys kummaltakin puolen. Odotukset suhteiden lähentymiselle ovat nousemassa. Cronbergin mukaan on tärkeää luoda vuorovaikutusta kansalaisyhteiskuntien välillä, tähän EU voi panostaa.

EU:n ja Iranin johdon suora dialogi myös aroista aiheista on sekin tarpeellista, EU:n ihmisoikeusedustajalla voisi olla tässä keskeinen rooli. EU:n pitäisi myös panostaa siihen, että Iran normalisoisi suhteensa kansainväliseen yhteisöön.

Lue Cronbergin blogi:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jan/20/eu-needs-new-approach-iran

MUITA UUTISIA

Cronberg: Suomen puolustus on kytkettävä Euroopan yhteyteen
http://www.tarjacronberg.fi/puheita_sisalto.php?id=140121162458BF9A

Hassi: Seksuaali- ja lisääntymistyön puute lisää abortteja
http://www.vihrealanka.fi/blogi/pimpit-ja-ihmisoikeudet

Cronberg Keski-Afrikan Tasavallasta: Liian vähän, liian myöhään:
http://www.greens-efa.eu/central-african-republic-11486.html

Mitä mepit äänestivät gm-maissin hyväksymisestä EU:n markkinoille?
https://epvihreat.wordpress.com/2014/01/16/16-1-aanestys-hyvaksytaanko-gm-maissi-eu-markkinoille/

Merkitäänkö lihan alkuperä valmisruokapakkauksiin – mitä mepit äänestivät?
https://epvihreat.wordpress.com/2014/01/15/14-1-aanestys-merkitaanko-lihan-alkupera-elintarvikepakkauksiin/

Tuetaanko hiilidioksidin talteenottoa verovaroin – mitä mepit äänestivät?
https://epvihreat.wordpress.com/2014/01/15/14-1-aanestys-tuetaan-hiilidioksidin-talteenottoa-vai-teollisuuden-rakennemuutosta/

Komission suosituksen liuskekaasun käytölle eivät riitä:
http://www.greens-efa.eu/shale-gas-and-fracking-11499.html

Ukrainan demokratialoukkauksiin puututtava:
http://www.greens-efa.eu/ukraine-crackdown-11481.html

Populismi ei saa uhata vapaata liikkuvuutta:
http://www.greens-efa.eu/free-movement-11462.html

EU-kansalaisten tietosuoja turvattava:
http://www.greens-efa.eu/eu-us-data-protection-11453.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: