18.-28.2. Uutisia

CRONBERG: ETYJ KOOLLE UKRAINAN TILANNETTA RATKAISEMAAN

Vihreiden toimintaa puolustus- ja turvallisuusalivaliokunassa johtava Tarja Cronberg vaati viikonloppuna Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin kutsumista kokoon etsimään diplomaattista ratkaisua Ukrainan tilaneteeseen.

”Jäsenmaana Suomen olisi heti pyydettävä ETYJ:tä kutsumaan koolle kiireellinen neuvottelukokous. ETYJ on ainoa kattava järjestö eurooppalaisella tasolla jonka puitteissa kaikilla kriisin osapuolilla on yhtäläinen mandaatti. EU:n on tähdättävä rauhanomaiseen ja laajaan ratkaisuun Ukrainan poliittisen ja yhteiskunnallisen kriisiin ratkaisemiseksi. Ratkaisun tulee perustua demokratiaan, kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita ja ihmisoikeuksia, sekä Ukrainan itsemääräämisoikeutta.”

”Korkean tason ETYJ- yhteysryhmä on saatava paikan päälle Krimin niemimaalle neuvottelemaan viranomaisten kanssa estääkseen kaikki sotatoimet. EU:n on kutsuttava koolle ylimääräinen EU-Venäjä huippukokous jotta pystytään käyttämään diplomaattisia keinoja täydellä teholla.”

Lue tiedote:
http://www.tarjacronberg.fi/mep-lehdistotiedote.php?id=1403021546512F8F

HASSI: ILMASTONMUUTOS LUO LISÄÄ ÄÄRISÄITÄ

Parlamentin täysistunnossa keskusteltiin kuluvan talven äärisäistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Keskustelussa puheenvuoron käyttänyt Hassi sanoi:

”Yksittäistä sääilmiötä ei voi liittää ilmastonmuutokseen, mutta eri puolilla maailmaa koetut äärisäät ovat sitä, minkä tiede ennustaa yleistyvän ilmastonmuutoksen myötä, ja yhä rajumpana. WMO, maailman meteorologinen järjestö, totesi viime vuosikymmenen olleen äärisäiden vuosikymmen. Monelle äärimmäiset säät ovat vieneet perille sen, että ilmastonmuutos maksaa, ja paljon. Kaikille hallituksille tämä ei vielä ole mennyt jakeluun, ei myöskään Euroopassa.”

”Tulvien ja muiden äärisäiden uhrit tarvitsevat solidaarisuuttamme, mutta tärkeintä solidaarisuutta on toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.”

Lue puheenvuoro:
http://www.satuhassi.net/2014/ilmastonmutos-luo-lis%c3%a4%c3%a4-%c3%a4%c3%a4ris%c3%a4it%c3%a4/

CRONBERG: TUOTTAJAT JA KULUTTAJAT KETJUJEN MAKSUMIEHINÄ

Cronberg kritisoi vihreässä blogissa kauppaketjujen tuottajille asettamia hyllymaksuja ja kaupan korkeita katteita Suomessa:

”Maaseudun Tulevaisuus uutisoi nousiaislaisesta leipurista Satu Anttilasta, jolta Turun Osuuskauppa vaati 15 000 euroa markkinointimaksua siitä hyvästä, että Anttilan leivät pääsevät kaupan hyllyille. Markkinointimaksu on Anttilan leipomolle iso pala, sillä se vastaa 10 prosenttia hänen liikevaihdostaan. Maksulla ei ole myöskään selvää vastinetta. Anttila kommentoi, että käytännössä hänen on maksettava toista tuhatta euroa kuussa siitä, että asiat pysyvät ennallaan.”

”Tuottajien lisäksi ketjujen maksumiehinä ovat kuluttajat. Ruuan hinta on noussut Suomessa nopeammin kuin muualla Euroopassa. Muualla Euroopassa kaupan saama osuus on laskenut, meillä kaupan katteita on lisätty johtavien ketjujen yhteisymmärryksellä. Tuottajien kakku on sen sijaan meillä muita pienempi. Kaupan osuus on sanalla sanoen kohtuuton.”

Lue blogi:
http://www.vihreat.fi/blogit/tarja-cronberg/kuluttajat-ja-tuottajat-ketjujen-maksumiehina

HASSI: SAIRAUKSIEN ENNALTAEHKÄISY ON PARASTA TERVEYSPOLITIIKKAA

Täysistunnossa käsiteltiin myös EU:n kolmatta kansanterveysohjelmaa. Hassi korosti keskustelussa kansanterveyteen vaikuttavan monen politiikan alueen:

”Yli 400 000 ihmisten arvioidaan kuolevan Euroopassa ennenaikaisesti ilmansaasteiden takia, se on 10 kertaa enemmän kuin liikennekuolemat. Aivan liian usein terveysasiantuntijat ja terveysministerit jäävät passiivisiksi kun saastepäästörajoista neuvotellaan, terveyttä puolustamaan jäävät lähinnä ympäristöjärjestöt. Sama on tilanne, kun tehdään päätöksiä liikenteestä, esimerkiksi autojen melurajoista tai joukkoliikennettä ja pyöräilyä edistävistä toimista.”

”Epäterveelliseen ruokaan liittyvät sairaudet ovat isoja tappajia. Mutta tehtäessä päätöksiä esimerkiksi elintarvikkeiden markkinoinnin säännöistä terveyden puolustaminen jää pääasiassa kuluttajajärjestöjen harteille, terveysasiantuntijoita näkee ja kuulee paljon vähemmän.”

Lue puheenvuoro:
http://www.satuhassi.net/2014/sairauksien-ennaltaehk%c3%a4isy-on-parasta-terveydenhoitoa/

MUITA UUTISIA

Aseistettujen lennäkkien käytölle tiukemmat säännöt, vaatii parlamentti:
http://www.greens-efa.eu/armed-drones-11911.html

Lähetettyjen työntekijöiden oikeusturvaa parannettiin:
http://www.greens-efa.eu/eu-rules-on-posted-workers-11922.html

Tupakkadirektiivistä syntynyt sopu vahvistettiin:
http://www.greens-efa.eu/eu-tobacco-rules-11882.html

Saksan autoteollisuus voitti päästöjen rajoittamisessa:
http://www.greens-efa.eu/car-co2-emissions-11854.html

Vakuutuksille tiukemmat säännöt:
http://www.greens-efa.eu/eu-insurance-rules-11905.html

Rautateiden turvallisuutta parannetaan ja tehostetaan:
http://www.greens-efa.eu/railway-legislation-11877.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: