Tarja Cronberg

Poliittisia tuloksia voi saada aikaan vain keskittämällä ja kohdistamalla tarmonsa tiettyihin teemoihin. Koska parlamentissa ei ole oppositioasetelmaa, on siellä mahdollista keskittyä asiakysymyksiin ja neuvotella muiden parlamenttiryhmien kanssa ratkaisuista.

Euroopan idea

Olen valinnut itselleni kaksi teemaa, joihin haluan keskittyä tulevan kahden ja puolen vuoden ajan. Ensimmäinen on Euroopan idea. Talouskriisi on saanut aikaan sen, että nyt Euroopan unionissa ollaan tilanteessa, jossa joko vähennetään tai lisätään yhteisesti päätettävien ja tehtävien asioiden määrää. Itse kannatan lisäämistä. Globalisoituvassa maailmassa on yhä tärkeämpää, että Euroopan unioni puhuu yhdellä äänellä ja että se ääni kuuluu.

Talouskriisi on aiheuttanut keskustelua myös budjettikurista ja talouspolitiikan hallitsemisesta tulevaisuudessa. Mielestäni yhtä tärkeää on puhua siitä, miten yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kehitetään. Nämä asiat ovat tällä hetkellä Euroopan neuvoston ja komission käsissä, parlamentti voi ainoastaan kommentoida ja suositella.

Työn areenat

Mielestäni on väärin, että kansalaisten ääni ei parlamentin kautta kuulu ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Siksi olenkin valinnut ulkoasianvaliokunnan sekä turvallisuuden ja puolustuksen alivaliokunnan areenoiksi, jolla haluan toimia. Haluan olla mukana kehittämässä Euroopan yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa Suomen näkökulmasta ja vaikuttamassa siihen, että myös parlamentilla on näissä kysymyksissä vaikutusvaltaa. Vihreä parlamenttiryhmä on hyvä yhteistyökumppani tulevaisuuden vaihtoehdoista keskusteltaessa. Vihreät tukevat ehkä yksimielisimmin ajatusta ”enemmän Eurooppaa” myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Ydinaseriisunta

Toinen asia, johon haluan keskittyä, on ydinaseriisunta. Toimin vuosina 2009–2010 Ulkopoliittisen instituutin neuvonantajana ydinaseriisunnassa ja osallistuin myös ydinsulkusopimuskonferenssiin YK:ssa keväällä 2010 Suomen valtuuskunnan jäsenenä. Olin aktiivisesti mukana edistämässä Naton taktisten ydinaseiden poistamista Euroopasta. Asia ei kuitenkaan edennyt Naton Lissabonin kokouksessa vuonna 2010. Suomen kannalta myös rajamme läheisyydessä olevat Venäjän taktiset ydinaseet tulisi sisällyttää ydinaseriisuntaneuvotteluihin. Taktiset ydinaseet ovat toistaiseksi olleet kaikkien neuvottelujen ulkopuolella.

Olen myös Venäjä- ja Nato-delegaatioiden varajäsen. Molemmissa näissä haluan edistää taktisten ydinaseiden, niin Naton kuin Venäjänkin taktisten ydinaseiden, poistamista Euroopan alueelta.

Ydinaseet ja Lähi-itä

Voidakseni vaikuttaa ydinaseriisuntaan toimin parlamentissa Iran-delegaation puheenjohtajana. Se on antanut minulle jo nyt (joulukuussa 2011) mahdollisuuden kutsua Iranin ydinaseiden pääneuvottelijan ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entisen suomalaisen johtajan keskustelemaan delegaation kanssa siitä, miten Iranin neuvotteluissa tulisi edetä. Haluan myös tukea ajatusta ydinaseettomasta Lähi-idästä. Suomi järjestää vuonna 2012 YK:n kokouksen asian tiimoilta. Euroopan unioni tukee ydinaseetonta Lähi-itää. Mielestäni tämä edellyttää myös sitä, että ydinaseet poistuvat Euroopan alueelta ja että myös Euroopan unionista tulee nk. ydinaseeton vyöhyke.

Lue lisää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: